Η Πάργα εόρτασε την επέτειο απελευθέρωσής της...

Με την δοξολογία στο ναό Αγίων Αποστόλων, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Φυγής των Παργινών και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φιλόλογο – Εκπαιδευτικό Γεώργιο Τούση, εορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Πάργας από τους Τούρκους.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη θεία λειτουργία την Κυριακή 25/2 στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου, όπου συμμετείχε η Εκκλησιαστική Χορωδία Λευκίμμης και μίλησε για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής ο κααθηγητής Γιώργο Γαστεράτος, Διδάκτορας Ιστορίας, μέλος του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλός Βαγγέλης Τσοβίλης, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Ηλίας Μιχάλης, ο Διοικητής της Π/Υ Πάργας Βασίλειος Γιάννος, ο Διοικητής Β’ Λιμενικού Τμήματος Πάργας Πέτρος Κόκορρης, οι Αντιδήμαρχοι Πάργας Αλέξανδρος Δημόπουλος, Θωμάς Κασκάνης και Θεοφάνης Σκάρπος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπίες μαθητών κ. ά..

Μετά την απελευθέρωση μεγάλου μέρους της Ηπείρου, στις 23 Φεβρουαρίου 1913, τμήμα της στρατιωτικής δύναμης του Αχέροντα με διοικητή τον ανθυπολοχαγό Άγγελο Φέτση μπήκε στην Πάργα. Εκεί ο Τούρκος διοικητής Τζελιάμ Μουλιαζίμη παρέδωσε στον Έλληνα αξιωματικό τα κλειδιά της πύλης του Κάστρου και η Πάργα ενσωματώθηκε στην Ελληνική Επικράτεια.