Ανέλαβε καθήκοντα ο Ηπειρώτικης καταγωγής αρχηγός...

Η τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε  Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές Αττικής.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ανέλαβε την Ηγεσία του Σώματος από τον απερχόμενο Αρχηγό, Στρατηγό ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μάνος Λογοθέτης και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Δήμητρα Λυγούρα.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέπτυξε τις προκλήσεις τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία υπό την ηγεσία του νέου Αρχηγού της και σημείωσε πως σε αυτές τις προκλήσεις «πρέπει να απαντήσουμε με μια σπουδαία πολιτική που λέγεται προστασία του πολίτη. Ασφαλείς πόλεις, ασφαλείς πολίτες, ασφαλής Ελλάδα».

Είναι αυτό το καθήκον μας από δω και μπρος και είναι προφανές ότι οι πολιτικές μας, πρέπει κάθε μέρα να γίνονται πιο σύγχρονες, η επικοινωνία με τους πολίτες να είναι πιο διαφανής, να εισάγουμε την τεχνολογία στις δράσεις μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Αυτή είναι η αποστολή μας.

Αυτό είναι το έργο μας και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νέα γενιά της Φυσικής Ηγεσίας που διαδέχεται την προηγούμενη, θα καταβάλλει μαζί με εμάς, την Πολιτική Ηγεσία, όλες τις προσπάθειες, προκειμένου να συνταχθούμε κάτω από ένα σχέδιο ολοκληρωμένο που θα περιλαμβάνει όλους μας και όλους τους Έλληνες για να καταστήσουμε τις πόλεις μας και τους πολίτες μας ασφαλείς, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αστυνόμος Β’ Αλέξιος Κουρτέσης.

Κατά την τελετή, ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος, Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Λάζαρος Μαυρόπουλος παρουσίασε το πολυμορφικό έργο που επιτέλεσε η Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αναλυτικά η ομιλία του εδώ.

Ο νέος Αρχηγός, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ευχαρίστησε τον Επίτιμο Αρχηγό για την άψογη συνεργασία, το ήθος του και την αξιόλογη προσφορά του στο Σώμα, όπως είπε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελληνική Αστυνομία σημειώνοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«……Βασικοί τομείς της επιχειρησιακής μας δράσης είναι: η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και ειδικότερα  του οργανωμένου εγκλήματος, η ενίσχυση της τροχαίας αστυνόμευσης, η οπαδική βία, η παραβατικότητα των ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία, η παράνομη μετανάστευση,  το ηλεκτρονικό έγκλημα…».

Και συμπλήρωσε: «Εστιάζουμε στην τεχνολογία και την καινοτομία ως σημαντικά μέσα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκληματικών προκλήσεων. Επενδύουμε σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων, προκειμένου να βελτιώσουμε την επίγνωση της κατάστασης, την πρόληψη και ακολούθως την αποτελεσματική αντίδραση της Αστυνομίας. Αξιοποιούμε τους χρηματοδοτικούς πόρους που μας διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων και την υλοποίηση νέων έργων…».

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους o Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αθανάσιος Μπούρας, Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης καθώς και Βουλευτές και Εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Ελληνικής Λύσης και της ΝΙΚΗΣ.

Επίσης, παρέστησαν ο Υποπτέραρχος Κωνσταντίνος Ζολώτας, Επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.), ως εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., ο Υποστράτηγος Αρίστος Περρής, ως εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.Σ., ο Υποναύαρχος ΠΝ Χρήστος Σκεπαρνάκος, ως εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.Ν., ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τζοβάρας, ως εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.Α., ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Νικόλαος Ρουμελιώτης, ως εκπρόσωπος Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρέστησαν, ακόμα, ο Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α., Κωνσταντίνος Φλώρος, Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εκπρόσωποι εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Σκούρας, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Διευθυντές των Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδέσμων και Ομοσπονδιών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.