Με λιτανείες και συμμετοχή πολλών πιστών εορτάστηκε ο άγιος Νικόλαος

Του π. Ηλία Μάκου

Με λιτανείες σε ναούς, αλλά και με συμμετοχή πολλών πιστών εορτάστηκε, στις 6 Δεκεμβρίου, η μνήμη του αγίου Νικολάου στην Αλβανία.

Ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος κατά τον Εσπερινό χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Νικολάου στο Βανάγι, ενώ ανήμερα ιερούργησε στο ναό του αγίου Νικόλαου στο Βαγικάν του Φίερι, ενώ δέχθηκε ευχές για την ονομαστική του εορτή στο πνευματικό κέντρο του καθεδρικού ναού του Φίερι.

Πράος άνθρωπος ο Μητροπολίτης Νικόλαος, συγκεντρώνει εκείνα τα πνευματικά χαρακτηριστικά και χαρίσματα, που και αγαπητό τον κάνουν και στο ποιμαντικό έργο προσδίδουν αξία. 

Στον εορτάζοντα ιερό ναό του αγίου Νικολάου Ελμπασάν, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αντώνιος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητρόπολης.

Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου Νικολάου περιμετρικά του ναού.

***

Στον άγιο Νικόλαο Καβάγιας ιερούργησε ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, όπου προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου Νικολάου στον εξωτερικό χώρο του ναού.

*** 

Εξάλλου εόρτασαν οι ναοί του αγίου Νικολάου στο Κάστρο Μπερατίου, στον Πόρο, στη Λούσνια, στο Σέλτσαν Ελμπασάν, στην Κούργια Φίερι, στους Γεωργουτσάτες Αργυροκάστρου, στο Χάσκοβο της Δρόπολης, στο Μπαντάρ της Πρεμετής κ.λπ.

***

Οι Ορθόδοξοι πιστοί στην Αλβανία αντλούν δύναμη από τον άγιο Νικόλαο και τους υπόλοιπους αγίους για την ομολογία της πίστης τους, που μερικές φορές δεν είναι έργο εύκολο. 

Για να ενισχυθούν στον αγώνα τους αυτό, ενθυμούνται την ασάλευτη πίστη του αγίου Νικολάου, αλλά και τις αρετές του, και παίρνουν θάρρος και δεν καταπτώνται και δεν κάμπτωνται.  Και, εν τέλει, νιώθουν ισχυροί, με την ενίσχυση του μόνου Ισχυρού, του Χριστού. 

Η χριστιανική διαγωγή και συμπεριφορά μας, δηλαδή η τήρηση του θείου θελήματος, με έργα, δείχνει τις πεποιθήσεις, τα φρονήματα και τις αρχές μας. 

Και αυτό χωρίς δειλία και υποστολή, όπως και χωρίς προσποίηση και επιτήδευση. Αυτό θα πει να είμαστε ομολογητές Χριστού και όχι ασταθείς και επιπόλαιοι. 

Ας ξέρουμε ότι το να ομολογούμε, όπως ο Άγιος Νικόλαος, με την ίδια τη ζωή μας τον Χριστό, με ζέση ψυχής, με αγάπη και, γιατί όχι, και με σεμνή καύχηση, είναι κάτι, που μας εξυψώνει.