"Με αυτά, που συμβαίνουν μας πιάνει μελαγχολία, αλλά χρειάζεται ελπίδα..."

 ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: "Με αυτά, που συμβαίνουν  μας πιάνει μελαγχολία, αλλά χρειάζεται ελπίδα"

Του π. Ηλία Μάκου

"Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες. Όταν σκέφτεται κανείς τι συμβαίνει στο σύγχρονο κόσμο πραγματικά τον πιάνει μια μελαγχολία. Μερικοί φίλοι μου, με ρώτησαν γιατί φέτος δεν μίλησα για την ειρήνη, αλλά για την υπομονή. Διότι πιστεύω ότι για την σημερινή εποχή είναι αναγκαία η υπομονή της ελπίδας". 

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο εορταστικό γεύμα, που οργάνωσε ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ προς τιμήν των χριστιανικών θρησκευμάτων στην Αλβανία. 

Και πρόσθεσε: "Μου έχει κάνει εντύπωση από τη φιλοκαλία ένα ρητό του οσίου Νείλου, που ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία και την τόλμη του.   "Μακάριος εστί ο άνθρωπος, ο πάντας ανθρώπους ως Θεόν μετά Θεόν λογιζόμενος". Είναι νομίζω μια από τις πιο τολμηρές και υπέροχες φράσεις. Να δοξάζουμε τον Θεό, γιατί εδώ στην Αλβανία κάνουμε ό,τι μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση". 

Κατέληξε, λέγοντας: "Θυμάμαι πάντα αυτό, που λέει ο Απόστολος Παύλος στην προς Θεσσαλονικείς Επιστολή: "Ο Θεός να σας δίνει πάντοτε έργο πίστης, κόπο αγάπης και υπομονή της ελπίδας". 

Και όντως αυτά τα πνευματικά εφόδια είναι απαραίτητα στη ζωή μας, η οποία πάντοτε, και ειδικά σήμερα, σχετίζεται με κάποια ψυχική δουλεία και ανελευθερία.

Αυτό, που χρειάζεται είναι έξοδος από τα προσωπικά μας δεσμά. Εάν σήμερα δεν έχουμε αρκετή ευσέβεια, πίστη με καρπούς και αν δεν γεμίζει η ζωή μας με ομορφιά, η βαθύτερη αιτία είναι πως δεν έχουμε στενούς δεσμούς  με τον Θεό.

Γι' αυτό χρειάζεται να αφυπνιστούμε  και οι δεσμοί μας να γίνουν ολοένα στενότεροι, ισχυρότεροι και σφιχτοί, αδιάσπαστοι με τον Θεό. Ο Θεός όχι μόνο δεν μας αποκλείει από κοντά του, αλλά με κάθε τρόπο θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τη συνείδησή μας, για να αντιληφθούμε τι χάνουμε με την αποχή μας από Εκείνον και πόσα έχουμε να κερδίσουμε με τη συμμετοχή μας.