ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ από τον εορτασμό του "ΟΧΙ" στους Βουλιαράτες...

Με τη μνήμη να παραμένει ζωντανή εορτάστηκε στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου η επέτειος του "ΟΧΙ".

Μέσα σε θύελλα πολέμου, οι Έλληνες στρατιώτες στάθηκαν με ψυχή γενναία, στητοί και ολόρθοι, πλημμυρισμένοι από το φως της ελευθερίας, και άφησαν τα κόκαλά τους ως σημάδι της θυσίας και του ηρωισμού τους.

Αυτά τα κόκαλα, που για πολλά χρόνια ήταν διάσπαρτα σε όρη και χαράδρες, αλλά τώρα συλλέχτηκαν και εξακολουθούν να συλλέγονται και όσα βρέθηκαν έως σήμερα ενταφιάστηκαν στα νεκροταφείο Κλεισσούρας και Βουλιαριτών.

Είναι δύσκολο να βρεις λέξεις για να περιγράψεις τα συναισθήματα, όταν επισκέπτεσαι  τον ιερό τόπο της Βορείου Ηπείρου. Εδώ οι στρατιώτες μας πολέμησαν. Ήταν άνθρωποι, που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Δοξολογία εψάλη στο ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του χωριού, καθώς και κατάθεση στεφάνων.

Οι Έλληνες το 1940 μ' ένα ηρωικό "ΌΧΙ" πρόσφεραν σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα τη νίκη για να φεγγοβολεί ανάμεσα στους λαούς με μια φεγγοβολή χωρίς δύση.

Η Ελλάδα μεγαλούργησε με την ακατανίκητη δύναμη του Θεού, με τη μητρική προστασία της Παναγίας. Και φώτισε το σκοτάδι της αγωνιζόμενης για την ελευθερία ανθρωπότητα. Και ενέπνευσε την ελπίδα στους χειμαζόμενους λαούς.

Δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Δεν ήταν χίμαιρα. Δεν ήταν ουτοπία. Ήταν χειροπιαστή πραγματικότητα η θεία βοήθεια εκεί πάνω στα δυσπρόσιτα βουνά.

Και απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι τα φονικά όπλα και οι μηχανοκίνητες φάλαγγες του εχθρού δεν είναι ισχυρότερα από το μυστικό όπλο της θέλησης της ψυχής.


π. Ηλίας Μάκος