Παραμένει στη φυλακή!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας δεν έκανε δεκτό το αίτημα απελευθέρωσής του ή έστω αποφυλάκισης με όρους και έτσι ο Φρέντη Μπελέρης, έχοντας συμπληρώσει 75 ημέρες κρατούμενος,  θα συνεχίσει να παραμένει  φυλακισμένος, χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, με μοναδικό στόχο να χάσει το δικαίωμα ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων του στο Δήμο Χειμάρρας. 

Αν και η Αλβανική Κυβέρνηση επικαλείται την «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης, είναι κοινό «μυστικό» ότι οι αποφάσεις της και ειδικά σε περιπτώσεις όπως του Μπελέρη, υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε εκ νέου πολιτικό κρατούμενο τον εκλεγέντα Δήμαρχο Χειμάρρας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα συμφέροντα που λυμαίνονται την παραλιακή ζώνη, ενώ αγνοούνται οι παρεμβάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως και το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάνουν λόγο για δίκαιη μεταχείριση και άμεση απελευθέρωση του Φρέντη Μπελέρη. 

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα πρέπει πλέον να οριστεί ημερομηνία για τη δίκη, ώστε μετά από ενδεχόμενη καταδίκη του Μπελέρη να αποπεμφθεί οριστικά ο Δήμαρχος Χειμάρρας. 

Η δίκη πάντως μπορεί να οριστεί και σε ένα χρόνο, οπότε μέχρι τότε θα έχει εκπέσει των καθηκόντων του, όπως προβλέπεται από την Αλβανική νομοθεσία. 

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς οι ενέργειες που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση, η προσωπική παρέμβαση Μητσοτάκη σε Ράμα και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν απέδωσαν καρπούς και ο Ράμα συνεχίζει να «σφυρίζει κλέφτικα», μη σεβόμενος ούτε την ετυμηγορία των κατοίκων της Χειμάρρας, ούτε και το Διεθνές Δίκαιο το οποίο καταπατά, αδιαφορώντας ακόμη και για τις επιπτώσεις που θα έχει η υπόθεση Μπελέρη στις ενταξιακές διαδικασίες με Ε.Ε. 

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει πάντως να αναμένονται εξελίξεις σε διπλωματικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο.