ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Μαγεύει με το κλαρίνο του...

Όποιος έχει ακούσει Ηπειρώτικα τραγούδια από το κλαρίνο του Σπύρου Αντωνίου, θα τολμήσουμε να γράψουμε, έστω και αν θεωρηθεί υπερβολικό, αποκτά ολοκληρωμένη αίσθηση περί αυτών.

Εμφανίζει τόσο βαθιά εσωτερικότητα το παίξιμό του, έχει τόσο ανθρώπινη, αλλά και αισθαντική και...αρωματική διάσταση ταυτόχρονα,  που δημιουργεί την εντύπωση, ότι δεν...φτάνουν σε σένα απλά ήχοι από το κλαρίνο του, αλλά ήχοι και παλμοί από την καρδιά του. 

Και αποτυπώνει στα τραγούδια, που αποδίδει με το κλαρίνο του, το ήθος, που έχει ως πρόσωπο. Και  κοντά του τα παιδιά του Βασίλης Αντωνίου στο βιολί και στο τραγούδι και Δημήτρης Αντωνίου στο ντέφι, που έχουν αρκετά χαρίσματα και συνεργάζονται αρμονικά με τον πατέρα τους.

Ο Σπύρος Αντωνίου, ο αποκαλούμενος και κλαρινίστας της Μουργκάνας, κατάγεται από τον Λιά της Μουργκάνας,  κάνει με την γνησιότητα και την αυθεντικότητά του και την προσήλωση στην παράδοση, που αποτελεί αφετηρία του, τον κόσμο να  έρχεται σε κέφι και να γλεντά και να διασκεδάζει με την ψυχή του.

Και ταυτόχρονα κάνει τους ανθρώπους να αντιληφθούν το νόημα των ήχων και των λόγων των δημοτικών τραγουδιών, που οδηγεί σε μια νοσταλγική μετάσταση στο χθες με αναφορά στο μέλλον.  

ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ