ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Γίνεται πιο "πράσινο"...


Πιο «πράσινο» θα γίνει τα αμέσως επόμενα χρόνια το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του οποίου θα μειωθεί σημαντικά με στόχο να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Πρόκειται για έναν καινοτόμο σχεδιασμό από πλευράς του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ο οποίος στοχεύει αφενός στην ενεργειακή και αφετέρου στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του λιμανιού, γεγονός που το φέρνει στην πρωτοπορία όσον αφορά στη βιώσιμη κινητικότητα και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός του. Βασικό όχημα για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι το έργο «ALFION – INFRA: Implementation of energy upgrading infrastructure in Igoumenitsa port», με συνολικό προϋπολογισμό 8.925.000 ευρώ, το οποίο, όπως ανακοίνωσε χθες η ΟΛΗΓ Α.Ε., επιλέχθηκε ως έργο προτεραιότητας των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών από τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA). 

Ενεργειακή αναβάθμιση

Το έργο ALFION - INFRA αφορά λοιπόν στην ενεργειακή αναβάθμιση του λιμανιού της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας και στην ανάπτυξη και υλοποίηση έργων υποδομής για την ηλεκτρική διασύνδεση λιμένα - πλοίου και υπάγεται στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ΟΛΗΓ Α.Ε. για την μετατροπή του σε λιμένα μηδενικών εκπομπών ρύπων καθώς και σε ενεργειακό, μεταφορικό και κοινωνικό κόμβο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, το έργο αναμένεται να εκκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι το πρώτο έργο υλοποίησης ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα - πλοίου στην Ελλάδα και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 85% από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Οι επιμέρους δράσεις

Οι επιμέρους δράσεις του συγκεκριμένου έργου αφορούν στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού Ηγουμενίτσας με την παράλληλη ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμισή του. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τριών θέσεων ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα - πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου σ’ αυτό, ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, επιπρόσθετες μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης λιμένα - πλοίου για την εξυπηρέτηση των ελλιμενιζόμενων κρουαζιερόπλοιων και μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης μέσω αξιοποίησης ΑΠΕ.

Συντονιστής του έργου είναι η ΟΛΗΓ Α.Ε. με συμμετέχοντες το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και την ομάδα PROTEUS που αποτελείται από τις εταιρείες PROTASIS, HYDRUS, GATES και το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.