Στους Φιλιάτες ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής (ΦΩΤΟ)

Στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας βρέθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μάλιστα συμμετείχε, την Κυριακή 5 Ιουνίου, στον Εσπερινό του εορτάζοντα ναού της Αγίας Τριάδας, αλλά και στη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους της κωμοπόλεως. 

Ακολούθως παρακάθησε στο παραδοσιακό πανηγύρι, που οργάνωσε ο δήμος, δεχόμενος από τους κατοίκους το μήνυμα της εμπιστοσύνης  στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. 

Μάλιστα ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, προσκεκλημένος του οποίου ήταν, του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα. 

Η παρουσία του κ. Στεφανή, σε μια ακριτική περιοχή, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, είχε ως σκοπό να στείλει το μήνυμα ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιβάλλει αυτή την περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεχή υποστήριξη.

Τέτοιες επισκέψεις σε περιοχές απομακρυσμένες και εν πολλοίς, εκ των πραγμάτων, εγκαταλελειμμένες, αφού είναι αποψιλωμένες πληθυσμιακά, τονώνουν το φρόνημα των πολιτών.

Κοντά και πάνω στη συνοριογραμμή με την Αλβανία,  οι κάτοικοι των χωριών της επαρχίας Φιλαιτών, που όλο και λιγοστεύουν, δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης. 

Και οι παππούδες και οι γιαγιάδες πεθαίνουν μόνοι, και κάθε φορά, που λυπητερά χτυπά η καμπάνα, σημαίνει ότι η επαρχία όλο και σβήνει...

Παλαιότερα έβλεπες χωράφια καλλιεργημένα, ενώ κυπροκούδουνα ζώων αντιλαλούσαν στα λαγκάδια, τώρα οι εκτάσεις γέμισαν από αγκαθιές, ενώ τα ζωντανά έχουν μείνει ελάχιστα. Τα περισσότερα σπίτια είναι ακατοίκητα και ερμητικά κλειστά.

Όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε, είναι εθνικής, ναι εθνικής, σημασίας θέμα να αναστραφεί αυτή η εγκατάλειψη των χωριών, γιατί "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα", όπως έλεγε ένα σύνθημα.

Η. Μ.