ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Πολλοί οι πάσχοντες...

Παρότι μικρός πληθυσμιακά ο νομός Θεσπρωτίας, εμφανίζει υψηλό  ποσοστό πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο φαίνεται πως τα νέα είναι όλο και πιο αισιόδοξα στον τομέα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση δοκιμών πολύ μεγάλος αριθμός θεραπειών και η επιστημονική κοινότητα προσδοκά πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ριζική θεραπεία για τη νόσο. 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και οπτικά νεύρα και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. 

Η εξέλιξη, η σοβαρότητα και τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι απρόβλεπτα και διαφέρουν σε κάθε ασθενή και η έγκαιρη λήψη της θεραπείας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής των ασθενών.

***

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ο δήμος Ηγουμενίτσας φωταγώγησε το δημαρχιακό μέγαρο, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, με πορτοκαλί χρώμα, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των δημοτών απέναντι στη νόσο.

Παράλληλα, την Τρίτη 30 Μαΐου, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Ν. Θεσπρωτίας, βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και σύνθημα «Γιορτάζουμε μαζί τις κοινές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας».

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία νόσος που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. 

Υπολογίζεται ότι 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας, εκ των οποίων 500.000 στην Ευρώπη και περίπου 21.000 στη Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες.