Προβληματισμοί και ενστάσεις...


Προβληματισμοί και ενστάσεις  διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, που έγινε στο  πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την «’’Εκπόνηση   Ειδικών Περιβαλλοντικών   Μελετών,   Σύνταξη   Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000” και ποιο συγκεκριμένα για τη μελέτη 11Α: Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Natura   2000   της   Περιφέρειας   Ηπείρου   και   Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (μέρους)»

Στην τοποθέτησή του,  ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το περιεχόμενο της μελέτης σε σύγκριση με την πραγματική περιβαλλοντική απεικόνιση της περιοχής:

«Εμείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ορθώσουμε τις απόψεις μας και τις κρίσεις μας. Θεωρώ πως έτσι όπως έχει διατυπωθεί η εισήγηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι πραγματικά σαν οι μελετητές να μην  έχουν έρθει μια μέρα να δουν τις περιοχές, να μην έχουν κάνει καμία αυτοψία στις περιοχές. Νομίζω ότι στο σχέδιο που βλέπουμε υπάρχουν αρκετές αστοχίες», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εκφράσει ήδη τις απόψεις του, το 2013 και το 2019. Μάλιστα, το 2019 η απόφαση που έλαβε, έχει ληφθεί μετά από μεγάλη προσπάθεια των υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς σε αυτή έχουν ληφθεί υπόψη απόψεις από πάρα πολλούς συλλογικούς φορείς, γνωμοδοτήσεις Δήμων και Φορέων Διαχείρισης. Μια απόφαση που  είναι δομημένη τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά νομικά, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα».