Λαμπρός ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλβανία

Λαμπρά εόρτασαν οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, καθώς και από ιερείς της Αρχιεπισκοπής στον παλαιό καθεδρικό ναό των Τιράνων, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που στα χρόνια των διωγμών είχε μετατραπεί σε γυμναστήριο. 

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στον εορτάζοντα ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Pendavinj, ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος στον εορτάζοντα ναό  του χωριού Ndërnënas.

Εόρτασε και ο παλαιός ναός της Ευαγγελίστριας στο Κάστρο Βερατίου.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε οι πιστοί ότι είναι κρίμα να έχουμε μπροστά μας ένα παράδειγμα ψυχικού και σωματικού εξαγνισμού, όπως η Παναγία και εμείς να μένουμε μολυσμένοι και ακάθαρτοι και στο σώμα και στην ψυχή. 

Ας καθαρίσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας, ας αγνίσουμε την ψυχή μας, ας καθάρουμε τις αισθήσεις μας, ας ταπεινώσουμε τη σάρκα μας.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου μας δίνει ελπίδα, δυνατή ελπίδα. Μην αφήνουμε την απελπισία να εισχωρεί μέσα μας. Βεβαίως θα πρέπει να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς και να αγωνιζόμαστε με σθένος. 

Πέραν, όμως, αυτού ας στηρίζουμε, όπως έκαναν στα δύσκολα χρόνια των διωγμών στην Αλβανία, τις ελπίδες μας στον Θεό. Και ας είμαστε βέβαιοι ότι οι ελπίδες αυτές ποτέ δεν θα διαψευστούν.