Δίπλα σε αγρότες και αγρότισσες

Του π. Ηλία Μάκου

Η Διακονία Αγάπης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας ήταν παρούσα  στην έκθεση προϊόντων, που οργάνωσε ο δήμος  Ελμπασάν,  με δικό της περίπτερο, στο οποίο συμμετείχαν εννέα αγρότισσες.  

Είχαν πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα,  που υλοποιεί η  Διακονία Αγάπης της Εκκλησίας της Αλβανίας:  Κοινωνικοοικονομική ενδυνάμωση των γυναικών σε αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Αλβανίας και δημιούργησαν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Προώθησαν τα τυποποιημένα προϊόντα τους, όπως μέλι, κομπόστες κ.ά, τα οποία βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση.

Εξάλλου  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος της Διακονίας Αγάπης της Εκκλησίας της Αλβανίας: «Επανένταξη των επαναπατριζόμενων μεταναστών στην Αλβανία», που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Γερμανίας και υλοποιείται στην περιοχή Librazhd, οι συμμετέχοντες, άνδρες και γυναίκες, διδάχθηκαν στην πράξη από έμπειρους παραγωγούς για τη μελισσοκομία, για την εκτροφή ζώων και για την παραγωγή λαχανικών από θερμοκήπιο.

Αυτές οι δραστηριότητες δείχνουν το μεγάλο και αποδοτικό κοινωνικό άνοιγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αλβανική κοινωνία.

Ο πρωτογενής τομέας, όταν οργανωμένα και σύγχρονα εξελίσσεται, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας και κατά συνέπεια του βιοτικού επιπέδου του λαού της. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξαντλεί όλες τις δυνατότητές του, πέρα από το σπουδαίο και χαρισματικό ποιμαντικό και ιεραποστολικό του έργο. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στέκεται με γενναία και αμετακίνητη συμπαράσταση στους ανθρώπους της υπαίθρου, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. 

Με κύριο σκοπό η ζωή τους να μην είναι ένα αξεδίψαστο σφουγγάρι, που ρουφάει το αίμα της καρδιάς τους, αλλά μια δημιουργική διαδρομή. 

Και επιπλέον να "φυτεύουν" στην ψυχή τους υπομονή κι επιμονή, έστω και αν είναι πεινασμένοι και περιφρονημένοι, να συναντώνται στην πραγμάτωση της τίμιας εργασίας, μέσα από τους ευγενικούς στόχους της αρετής.