Κατανυκτικός ο Εσπερινός της συγγνώμης στους ναούς

Του π. Ηλία Μάκου

Κατανυκτικά τελέστηκε στους ναούς της Αλβανίας ο Εσπερινός της συγγνώμης, την Κυριακή 26/2/2023.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης χοροστάτησε στον καθεδρικό Ανάσταση της πόλης, ενώ ο Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος  στο ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι. 

Οι πιστοί έσπευσαν να δείξουν την διάθεσή τους να συγχωρέσουν και να συγχωρεθούν. Εφόσον ζητούμε από τον Χριστό να μας συγχωρέσει, είναι απαραίτητος και όρος απαράβατος και η προσφορά συγγνώμης προς τον άλλον, που μας έβλαψε και μας βλάπτει.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Μα, πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό;Οι άνθρωποι είμαστε εμπαθείς και έχουμε μέσα μας πλούσιο αμαρτωλό περιεχόμενο. Έχουμε κακίες, πάθη, αδυναμίες, έντονα πολλές φορές κακά αισθήματα και ελατήρια. Και πάνω στην έξαψή μας, μπορούμε πολλά κακά να προξενήσουμε στους άλλους. Να τους υβρίσουμε, να τους αδικήσουμε, να τους συκοφαντήσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο να τους βλάψουμε και να τους πληγώσουμε. Και αυτό ισχύει για όλους μας. Πώς, λοιπόν, να μας συγχωρήσουν; 

Από την άλλη μας προδίδουν, μας κάνουν ένα ή πολλά φοβερά και σκληρά κακά. Μάλιστα, μας τα κάνουν. Και είναι ένοχοι απέναντί μας και αξιοκατάκριτοι.  Πώς, λοιπόν, να τους συγχωρήσουμε;

Έχουμε σκεφτεί ότι και εμείς είμαστε ίδιοι και απαράλλαχτοι με τους άλλους.  Κακοί εμείς στους άλλους, κακοί και οι άλλοι σε μας. Άδικοι εμείς στους άλλους, άδικοι και οι άλλοι σε μας. Κατακριτέοι εμείς απέναντι στους άλλους, κατακριτέοι και οι άλλοι απέναντι σε εμάς. Και κυρίως άπειρες φορές κατακριτέοι απέναντι του Θεού. 

Η λύση, η διέξοδος, η σωτηρία: Να συγχωρήσουμε, για να συγχωρηθούμε.