Οι ανακοινώσεις Β. Γιόγιακα, Μάριου Κάτση και ΠΑΣΟΚ για τα ασφαλτικά Σαγιάδας

 

Με την αδειοδότηση λειτουργίας της μονάδας αποθήκευσης πετρελαιοειδών, μαζούτ και ασφάλτου στη Λωρίδα της Σαγιάδας  υπήρξε αντίδραση στη Θεσπρωτία.

Ανακοινώσεις, εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και το ΠΑΣΟΚ. 

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

                                            Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

1η ανακοίνωση:

Από την εποχή που ήμουν Νομάρχης ήμουν αντίθετος στη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Η θέση μου παρέμεινε διαχρονικά η ίδια και δεν αλλάζει. Άλλωστε όλοι οι φορείς της υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία γνωρίζουν πόσο εντατικά ασχολήθηκα μέχρι να βγει το Προεδρικό Διάταγμα για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Θεσπρωτίας, το οποίο ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε να κομματικοποιήσει το θέμα, μιλώντας για “Μαξίμου Α.Ε. που άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας”, όταν υπάρχουν αποφάσεις με υπογραφές υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (των κυρίων Σκουρλέτη και Σταθάκη) με τις οποίες παρατάθηκε δύο (2) φορές η ισχύς της άδειας εγκατάστασης για τη συγκεκριμένη μονάδα και δίνεται η σύμφωνη γνώμη για να κατασκευαστεί το λιμενικό έργο υποστήριξης της συγκεκριμένης μονάδας πετρελαιοειδών! Άρα, ο κύριος συνάδελφος, πρέπει να διαλέξει: είτε αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια δημόσια διοίκηση αυτόνομη και με συνέχεια που ωστόσο πρέπει να λογοδοτεί για τις αποφάσεις της, είτε παραδέχεται ότι στ’ αλήθεια Μαξίμου Α.Ε. υπήρχε το 2015, όταν και δόθηκε η πρώτη, 3τής, από τις δύο παρατάσεις.


Καλώ επομένως τον κ. Κάτση να μην εκτίθεται, και να μην τα βάζει όλα στον μύλο μιας τυφλής και τοξικής αντιπολίτευσης.


2η ανακοίνωση: 


Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «τυπική διαδικασία» τις αποφάσεις υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της άδειας εγκατάστασης της μονάδας στη Σαγιάδα. Τί σημαίνει τυπική διαδικασία; Ότι ακολούθησαν τις εισηγήσεις των υπηρεσιών; Ή ότι υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν χωρίς να το τσεκάρουν;


«Τυπική διαδικασία» ήταν και η σύμφωνη γνώμη του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην οποία αναφέρεται ότι «δεν έχουμε αντίρρηση για την κατασκευή λιμενικού έργου υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών από την εταιρεία Ασφαλτικά Ελλάδος»; Τυπική διαδικασία ήταν ότι συμφώνησε να παραχωρηθεί δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για να εξυπηρετείται η από θάλασσας λειτουργία της μονάδας;


Μιλάμε για αποφάσεις που υπογράφουν υπουργοί! Δεν ήξεραν που βάζουν την υπογραφή τους; Ήξεραν αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς; Και γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς; Δηλαδή δεν έχουν ευθύνη οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν αποφάσεις, αλλά έχει ευθύνη η σημερινή Κυβέρνηση για μια απόφαση που υπογράφει υπηρεσιακό στέλεχος;   


Είναι να απορεί κανείς με το θράσος να λέγονται στα σοβαρά τέτοια φτηνά επιχειρήματα… Και μάλιστα από κάποιους που ονειρεύονται το κόμμα τους να ξανακυβερνήσει τη χώρα…


                                                                
                                      Ο ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ

1η ανακοίνωση:

«Το ζήτημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών στην περιοχή της λωρίδας Σαγιάδας δίπλα στον ζωτικό χώρο του πλέον παραγωγικού και εξαγωγικού κλάδου της Θεσπρωτίας, αυτού  των ιχθυοκαλλιεργειών, έχει απασχολήσει για χρόνια την τοπική κοινωνία. Η σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και όλων των φορέων ήταν αυτονόητη και καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να δώσει άδεια εγκατάστασης παρότι πολλοί αποπειράθηκαν στο παρελθόν. Η πιο επικίνδυνη και αδίστακτη κυβέρνηση των deals, των υποκλοπών, των 10 δις € απευθείας αναθέσεων και των προστατών της αισχροκέρδειας ήταν η μόνη που μπορούσε να το κάνει, και το έκανε. Η Μαξίμου Α.Ε. άπλωσε τα πλοκάμια της και στο νομό μας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της όλη την τοπική κοινωνία, το ΠΔ για την επέκταση της ΠΟΑΥ που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε επί ΝΔ.

Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες αλλά ευδοκιμούν μόνο όταν βρίσκονται σε σύμπνοια με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και δεν αποβαίνουν εις βάρος άλλων επενδύσεων. Καλώ τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Γιόγιακα να κάνει το παν ώστε να παρθεί πίσω αυτή η ακατανόητη απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση το χρεώνεται πολιτικά φταίει δεν φταίει. Κάθε φορέας ή αιρετός της Θεσπρωτίας οφείλει να πάρει θέση δημόσια και να επανεπιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να βρίσκεται ενάντια σε μια βλαπτική επένδυση για την τοπική οικονομία και κοινωνία». 

2η ανακοίνωση:

Ο κ. Γιόγιακας αντί για απολογητής της Μαξίμου ΑΕ καλό θα ήταν να μελετάει περισσότερο ή να σταματήσει να ψεύδεται δημοσίως για την αδειοδότηση των πετρελαιοειδών στη Σαγιάδα. Η προπαγάνδα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» δεν περνάει πια όταν κυβερνά η ΝΔ 3.5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα ίδια τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Γιόγιακας στην ανακοίνωσή του, στο σχετικό 13, αναφέρεται ότι η άδεια εγκατάστασης της «Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΒΕΕ» χορηγήθηκε στις 22-08-2012 με απόφαση του τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για 3 έτη με δυνατότητα παράτασης για 3 έτη.

Το 2015 ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε τυπικά την παράταση που δικαιούταν βάση της άδειας που είχε ήδη εκδοθεί για 3 χρόνια και το 2018 ο Γ. Σταθάκης επέκτεινε την παράταση για άλλα 2 έτη βάση σχετικού νόμου η οποία και έληξε οριστικά το 2020 χωρίς ποτέ να γίνει η επένδυση, καθώς δεν εξασφάλισε τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν από τα υπόλοιπα Υπουργεία. Να σημειωθεί πως οι παρατάσεις αυτές είναι τυπική διαδικασία που απορρέει από την ίδια την άδεια εγκατάστασης του 2012 χωρίς να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα άρνησής της. 

Και ύστερα ήρθε η Μαξίμου ΑΕ. Ενώ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος [ΠΔ] για την χωροθέτηση της ΠΟΑΥ που ήδη είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και απέμεναν τα τυπικά για την ολοκλήρωσή της όπως γνωρίζουν άπαντες στον κλάδο, έρχεται με την πρόσφατη απόφαση και εκδίδει νέα άδεια εγκατάστασης πετρελαιοειδών όπως το 2012! Μάλιστα η απόφαση αυτή είναι πολύ χειρότερη του 2012 γιατί τότε δεν υπήρχε το ΠΔ για την ΠΟΑΥ το οποίο ουσιαστικά και τυπικά καταργείται με αυτή τη νέα άδεια βάζοντας σε μεγάλους μπελάδες τους ιχθυοκαλλιεργητές της Θεσπρωτίας που είναι έξαλλοι. 

Ο κ. Γιόγιακας καλό θα είναι να μην πιάνεται αδιάβαστος ή ψευδόμενος και του συνιστούμε να σταματήσει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και ας απαντήσει στα στελέχη που προέρχονται από την παράταξή του όπως ο κ. Καχριμάνης, ο κ. Πιτούλης αλλά και στους φορείς τις Θεσπρωτίας που βάζει απέναντι.
Δεν γίνεται να είναι κανείς και με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα σε ένα μικρό τόπο σαν τη Θεσπρωτία. Δεν γίνεται δημοσίως να είναι ενάντια στην επένδυση και πίσω από κλειστές πόρτες να πηγαινοέρχεται με τους επενδυτές χέρι-χέρι στα Υπουργεία. 

Κρείττον σιγάν κ. Γιόγιακα…". 


                                           ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Όταν η κοινωνία των πολιτών και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου εκφράζονται μέσα από συλλογικότητες και κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να αφουγκραστούν τον παλμό της κοινωνίας, η πίεση που ασκείται μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Οι κύριοι Πιτούλης και Καχριμάνης σε μια επικοινωνιακού τύπου κίνηση εντυπωσιασμού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της επένδυσης των ασφαλτικών Σαγιάδας, παρόλο που το θέμα είναι πολιτικό, παρά νομικό. 


Γι’ αυτό απαιτούμε από το βουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιόγιακα να δείξει άμεσα τα απαιτούμενα αντανακλαστικά και με την παρέμβαση του στα κυβερνητικά κέντρα λήψης αποφάσεων να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στη Λωρίδα Σαγιάδας να τύχει της δέουσας σημασίας, ανάλογης του αυξημένου βάρους που έχει για την τοπική οικονομία. Αν δεν το πράξει οι ευθύνες που θα τον βαραίνουν θα είναι τεράστιες.


Όσον αφορά τον έτερο βουλευτή του νομού,  του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κάτση, θα του συνιστούσαμε να μην απευθύνεται πλέον στο Θεσπρωτικό λαό σαν σε λωτοφάγους πουλώντας του φύκια για μεταξωτές κορδέλες, διότι την ώρα που επί κυβέρνησης συριζανέλ δόθηκαν δύο Υπουργικές παρατάσεις για τα ασφαλτικά Σαγιάδας, ξεκίνησε η πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έκλεισαν τα ΤΕΙ της Ηγουμενίτσας και άλλα πολλά, ο κ. Μάριος Κάτσης κατανάλωνε το βουλευτικό του μισθό αμέριμνος πέριξ της πλατείας Κολωνακίου.