Μεγάλο «στοίχημα» να πάει η Ήπειρος ένα βήμα μπροστά! - Του ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Με πόρους αυξημένους κατά 130 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το προηγούμενο ξεκινάει το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2021 – 27. Το γεγονός αυτό από μόνο του δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την περιοχή μας.


Ωστόσο, τίποτα δεν είναι απλό και κυρίως η διαχείριση ενός ποσού της τάξης των 426,1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να διατεθούν σε έργα και πρωτοβουλίες που θα πάνε την Ήπειρο ένα βήμα πιο πέρα, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της, οι οποίες καλούνται να κάνουν τον προγραμματισμό και να τρέξουν το νέο ΕΣΠΑ ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. To αν θα το κερδίσουν θα φανεί στον απολογισμό της λήξης του, σε μία πενταετία περίπου. Την αυξημένη ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών επισήμανε πάντως χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ο Γεν. Γραμματέας ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για μεγάλο αγώνα που πρέπει να γίνει προκειμένου να πάει η Ήπειρος σε άλλο επίπεδο, θέτοντας τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο. 

Ο Γεν. Γραμματέας ΕΣΠΑ

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2021 – 27» που έγινε στα Γιάννενα και το ξενοδοχείο «Du Lac», ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος ευχαρίστησε τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας για το έργο τους, τονίζοντας πως το πρόγραμμα της Ηπείρου είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις νέες προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η αύξηση των πόρων του δημιουργεί και υψηλή ευθύνη, προκειμένου να αξιοποιηθεί σε δράσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για να αλλάξουν τη ζωή στην Περιφέρεια, όπως άλλωστε τόνισε και στην χθεσινή συνέντευξή του στον «Πρωινό Λόγο». Όσον αφορά στο πρόγραμμα 2014 – 20, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κλείσει με «απόλυτη ασφάλεια».

Αυξημένοι οι πόροι

Έμφαση στους σημαντικά αυξημένους πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 27 σε σχέση με το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου έδωσε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Το προηγούμενο ΕΣΠΑ είχε κονδύλια ύψους 295 εκατ. ευρώ, το νέο διαθέτει πόρους της τάξης των 426,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πολύ σημαντική διαφορά, με τον Περιφερειάρχη να επισημαίνει «όραμά μας είναι να φτάσουμε σε ένα άλλο επίπεδο την Ήπειρο». Όπως τόνισε, απευθυνόμενος στα στελέχη της Ε.Ε. που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, «αλλάζουν όλα και θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους εταίρους για να κάνουμε αυτά που έχουμε προγραμματίσει και έχετε εγκρίνει ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Oι βασικοί στόχοι

Ο κ. Καχριμάνης συνέχισε περιγράφοντας συνοπτικά τους βασικούς στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την αξιοποίηση του Προγράμματος «Ήπειρος 2021-2027». Αναφερόμενος σε επιμέρους δράσεις, υπογράμμισε ότι το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει αρκετές στην έρευνα και στην καινοτομία. Όπως εξήγησε, «στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε 44 ενέργειες με ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Μέσα από αυτά προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα και είδαμε μεγάλη διαφορά».

Το νέο πρόγραμμα έχει επίσης δράσεις για το περιβάλλον, την ενέργεια, την κινητικότητα, την κοινωνική συνοχή με τον Περιφερειάρχη να κάνει επίσης αναφορά στις προτάσεις που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη, σε συνέχεια αυτής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που έχει χαρακτηριστεί ως η πλέον επιτυχημένη της χώρας.

«Αυτό μας έδωσε το δικαίωμα να έχουμε και άλλες χωρικές ενότητες, όπως για το Σούλι, για τα Ιαματικά Λουτρά και τα Μαστοροχώρια και για ένα τμήμα των Τζουμέρκων, εκτός από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είχαμε παραλάβει την Ήπειρο στις τελευταίες θέσεις, έχουμε προχωρήσει αρκετά και έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες να πάμε καλύτερα». 

Εξωστρέφεια – αειφορία

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης στην εξωστρέφεια και την αξιοβίωτη αειφορική ανάπτυξη της περιοχής μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «κοιτάμε αξιοποιώντας το περιβάλλον να κάνουμε την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό. Ετοιμάζουμε επίσης και ενεργειακό χώρο για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, ενώ θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Έγινε ένας τεράστιος αγώνας για τα περιφερειακά μας προγράμματα και στους πέντε στόχους της Ε.Ε.. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες με δράσεις στην έρευνα, στην υγεία, στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές μεταφορών». 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε δύο από τις μεγάλες εκκρεμότητες στα οδικά δίκτυα, ήτοι τον άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, για τον οποίο είπε ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του υπουργείο Υποδομών και για τη σύνδεση Ιόνιας – Πρέβεζας αλλά και τον παραλιακό άξονα, που θα τους αναλάβει η Περιφέρεια.

Η κατανομή πόρων

Σύμφωνα με τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου θα κατανεμηθούν στους εξής τομείς: Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του ανθρώπινου δυναμικού 108 εκατ. ευρώ. Στήριξη της βιώσιμης και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης 76,3 εκατ. ευρώ. Προώθηση της αειφορίας και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής 73,5 εκατ. ευρώ. Ενίσχυση υποδομών στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής 55,9 εκατ. ευρώ. Ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας 54,1 εκατ. ευρώ. Ενίσχυση της κινητικότητας 37,7 εκατ. ευρώ. Προώθηση της βιώσιμης πολυτροπικής αστικής κινητικότητας 12,5 εκατ. ευρώ. Τεχνική Βοήθεια (ΕΤΠΑ) 5,6 εκατ. ευρώ. Τεχνική Βοήθεια (ΕΚΤ+) 2,3 εκατ. ευρώ.