ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Πήρε το χρίσμα του πολιτευτή με τη Ν.Δ.;

Έστειλε ένα δελτίο τύπου ο Θεσπρωτός οδοντίατρος Σωτήρης Γιάκης, που αναμειγνύεται στα κοινά, με τίτλο "Η Νέα Σελεύκεια. 1000 χρόνια για μια ζωή" και το υπογράφει ως "πολιτευτής νομού Θεσπρωτίας".

Δεν διευκρινίζει, βέβαια,  με ποιο κόμμα είναι πολιτευόμενος, "πολιτευτής νομού Θεσπρωτίας" λέει,  αλλά πληροφορηθήκαμε ότι επιθυμεί να πολιτευτεί με τη Ν.Δ. 

Και ρωτάμε, γιατί δεν ξέρουμε: Πήρε το χρίσμα του πολιτευτή, επίσημα ή ανεπίσημα; 

***

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Γιάκη.


Άρθρο-Άποψη για την εκδήλωση: 

Η Νέα Σελεύκεια. 100 χρόνια για μια ζωή


Είχα την χαρά και την τιμή να παραβρεθώ στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σελεύκειας στο Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας το Σάββατο.

Σε μια όμορφη, λιτή εκδήλωση, μεσα σε ένα κλίμα βαθιάς κατάνυξης και έντονης συγκινησιακής φόρτισης, ξεδιπλώθηκαν μνήμες, τόσο των ιστορικών γεγονότων, όσο και προσωπικών βιωμάτων.

Ο ιστορικός κ. Παντελής Κυπριανός (τον οποίο είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς) με λόγο λιτό και απέριττο, συνάμα περιεκτικό, μεστό και απόλυτα τεκμηριωμένο, μας μετέφερε την ακριβή εικόνα της αρχικής εστίας, των μετακινήσεων και της μετεγκατάστασης των προσφύγων τόσο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο όσο και στην περιοχή μας ειδικότερα.

Η παράθεση των ιστορικών στοιχείων, η ανάγνωση κειμένων, οι αφηγήσεις, η προβολή ταινίας μικρού μήκους, μας οδήγησαν νοερά εκεί πίσω …στην αχλή των απαρχών του προηγούμενου αιώνα, στην σκληρή και βάσκανη μοίρα των ανθρώπων αυτών.

Ξεριζωθήκαμε μαζί τους, ευτελιστήκαμε μαζί τους, πεινάσαμε, διψάσαμε μαζί τους.
Νιώσαμε τον φόβο τους, την απόγνωση, την ανείπωτη θλίψη τους
Βιώσαμε την απώλεια, τον οδυρμό, την ανθρώπινη θηριωδία
Ψάξαμε την μάνα μας, τον πατέρα μας και δεν τους βρήκαμε
Αναζητήσαμε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας επί ματαίω!
Θρηνήσαμε απώλειες, την ίδια μας την ζωή
Οι μνήμες αυτές είναι το DNA μας
Κυλούν στις φλέβες μας κι αυτό είναι η ιστορία μας
Κομμάτι του παρελθόντος μας, η ταυτότητα του έθνους μας.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τις ιστορικές μνήμες γιατί χωρίς αυτές πεθαίνουμε μέσα στην αμνησία της ύπαρξης μας.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε και τον ρατσισμό, που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι από τον ντόπιο πληθυσμό. Έναν ρατσισμό που έκανε ακόμα πιο δυσβάσταχτη την φτώχεια, την ανέχεια, τα χαμένα όνειρα!

Η ιστορία διδάσκει. Έχουμε χρέος να παραδειγματιζόμαστε και να μην επαναλαμβάνουμε ποτέ τα ίδια λάθη. Έχουμε χρέος να απομονώνουμε αυτούς που ευαγγελίζονται και ενστερνίζονται ιδέες και θεωρίες που οδηγούν στον ίδιο λάθος παρονομαστή!

Έχουμε χρέος η συλλογική μνήμη να παραμένει άσβεστη, ανόθευτη, καθαρή!

Σωτήριος Γιάκης

Πολιτευτής Νομού Θεσπρωτίας