Σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκαν οι πεσόντες στη Μίχλα Παραμυθιάς (ΦΩΤΟ)

Του π. Ηλία Μάκου


Και η θυσία των κατοίκων των Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς στη Μίχλα, κατά την Κατοχή, ακτινοβολεί το γραμμένο με το δάκρυ και το αίμα μήνυμα πως ο Ελληνισμός είναι αποκλειστικά η πνευματική αποτίμηση της ζωής και ο αγώνας για τη Λευτεριά.

Η ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε ξεχνιέται, αλλά διδάσκει, ήταν το μήνυμα από τη συγκινητική εκδήλωση για τους  εκτελεσθέντες της Μίχλας Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, την Κυριακή το πρωί 7 Αυγούστου 2022. 

Σε μια απέριττη τελετή τιμήθηκαν, τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου.

Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου  Πέντε Εκκλησιών, υπό την αιγίδα του δήμου Σουλίου, τελέστηκε τρισάγιο  στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια, μεταξύ των οποίων και η απόγονος θυμάτων Έλλη Μπαλάσκα. 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε με εξαιρετική επιτυχία και με τεκμηρίωση στοιχείων ο δάσκαλος Βασίλης Μήτσης. 

Παρόντες μεταξύ άλλων, οι βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλης Γιόγιακας και του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη, εκπρόσωπος της τοπικής Αστυνομίας κ.λπ. 

Ο κ. Κάτσης  επεσήμανε ότι είναι "ημέρα μνήμης και τιμής για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και του φασισμού στη Μίχλα. 15 Θεσπρωτοί συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή το ολοκαύτωμα της Οσδίνας, που ακολούθησε εκείνα των Καλαβρύτων, του Κομμένου, της Μουσιωτίτσας, της Παραμυθιάς, και άλλων τόσων αμέτρητων μαρτυρικών περιοχών της πατρίδας μας, γράφοντας και εκείνοι μια ξεχωριστή σελίδα στην αντίσταση του λαού μας. Ειρήνη στους λαούς, πότε πια φασισμός, ποτέ ξανά πόλεμος. Οι γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις και το ιστορικό χρέος, είναι ακόμη απλήρωτο και ενεργό".

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΝ ΨΥΧΡΩ 

Τα 15 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.

Οι εκτελεσθέντες Οσδινιάτες,  από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο μνημείο, που έστησε το 1984 η Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:

Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Λάμπρου (Ιωάννου), ο 27χρονος Γεώργιος Λάμπρου (Θεοδώρου),  ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο  17χρονος Θεόδωρος Μπαλάσκας, ο 8χρονος Απόστολος Μπαλάσκας ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη  Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη  Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη  Σταματία Δημ. Νικολάου.

Τα καταματωμένα κορμιά των εκτελεσθέντων ύψωσαν απόρθητα τείχη, προστατεύοντας τα ιερά μας και  και την τιμή του Έθνους. Με την πράξη της αντίστασής τους ανέδειξαν τη λύτρωση του Γένους από τα κατοχικά δεσμά.