Η αλήθεια για την επίσκεψη Μητσοτάκη και τις στρεβλώσεις των τοπικών «κομματαρχών» - Του Σωτήρη Γιάκη

(Σ.Σ.: Οι απόψεις εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο το συντάκτη του άρθρου).

***

Ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει μία διήμερη περιοδεία στην περιοχή μας.

Λόγω των πυρκαγιών, αρχικά ανέβαλε και στη συνέχεια επαναπρογραμμάτισε  την επίσκεψή του, μόνο που το διήμερο, έγινε αυθημερόν μετάβαση χωρίς όμως να μειωθεί αντίστοιχα και  ο “όγκος” της περιοδείας του.

Άκτιο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Πρέβεζα, Νικόπολη, Πέρδικα, Λιμάνι Ηγουμενίτσας, κέντρο Ηγουμενίτσας, πιστός σε αυτό που κάνει από την πρώτη στιγμή, να γυρίζει όλη την Ελλάδα απ’ άκρου εις άκρον.

Πολλοί ήταν αυτοί (τοπικές κομματικές οργανώσεις της αντιπολίτευσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι) που είδαν την επίσκεψη του, ως διαγωνιστική ευκαιρία αντιπολιτευόμενου λόγου.

Φυσικά, επειδή κακόβουλη κριτική, για τα εγκαίνια του νέου δρόμου (ένας δρόμος που παραδόθηκε πολύ νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο) δεν θα άντεχε, καθώς το πρόσημο ήταν θετικό όπως και για την  δυναμική του Πρωθυπουργού, να γυρίσει Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Θεσπρωτία μέσα σε λίγες ώρες (όπως επέβαλλε το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του) έπρεπε να δημιουργηθεί ένα Μύθευμα. Αυτό, ενός Πρωθυπουργού, που αποφεύγει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς των τοπικών κοινωνιών επειδή, δήθεν, δεν μπορεί να αντέξει στον διάλογο.

Πάνω στο μύθευμα αυτό, στηρίχθηκε μιά κριτική διάθεση που βρίθει ψευδών και ανακριβειών. Απέφυγαν βέβαια να πουν (διότι το γνώριζαν), ότι ο αρχικός σχεδιασμός  προέβλεπε, ειδικά για τη Θεσπρωτία, επίσκεψη στο Σούλι, στις ιχθυοκαλλιέργειες και συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπείες αγροτών, κτηνοτρόφων και άλλων παραγωγικών φορέων

Ωστόσο παρά την πίεση της μονοήμερης περιοδείας και πάλι ο πρωθυπουργός ζήτησε, να μιλήσει με τη νεολαία στην Ηγουμενίτσα.

Δεν κατέστη όμως δυνατόν ένεκα της μαζικής, αθρόας και αυθόρμητης προσέλευσης συμπολιτών μας και κυρίως λόγω των έντονων εκδηλώσεων αγάπης και αποδοχής προς το πρόσωπό του. Κυριολεκτικά, πλήθος κόσμου περιχαράκωσε τον Πρωθυπουργό, απο παντού!

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε τον διάλογο.

Μάλιστα τον επιδιώκει, καθώς η κυβέρνηση του έχει να επιδείξει πολλά και σημαντικά.

Στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας αυτών των τριών ετών η κυβέρνηση πορεύθηκε μέσα σε περιβάλλον κρίσεων, που αντίστοιχό του δεν υπήρξε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά

Σε μια διαλογική συζήτηση θα αναφερόταν ο Πρωθυπουργός στην  Ελλάδα του σήμερα, που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των κλειστών τραπεζών, των  capital controls και του αχρείαστου τρίτου μνημονίου. 

Στην Ελλάδα του σήμερα, που είναι μία χώρα ισχυρή, αξιοσέβαστη, με λόγο και κύρος, σε όλα τα διεθνή φόρα. 

Όπου συνολικά 51 δισ. ευρώ, 43 δισ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 8 δισ. ευρώ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εισοδήματα. Όπου παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται ως απόρροια  δυναμικής ανάπτυξης.

Μια Ελλάδα που βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποπλήρωσε νωρίτερα το Δ.Ν.Τ. και βρίσκεται, πλέον, ένα σκαλί πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός το οποίο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση στα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών.

Μια Ελλάδα  που θωράκισε τα σύνορά της. Που μείωσε  τις προσφυγικές ροές κατά 85% το 2020 και 79% το 2021. Που πέτυχε μείωση των φιλοξενούμενων στη χώρα κατά 50%.

Θα αναφερόταν ακόμα στην Ελλάδα του σήμερα, που είναι μία χώρα με έκρηξη επενδύσεων, πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανάπτυξη.

Που επιδοτούνται όλες ανεξαιρέτως οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης.

Μια χώρα, που κολοσσοί παγκόσμιοι εγκαθίστανται, αντιστρέφοντας το brain drain 

Μια Ελλάδα της καινοτομίας, των μεγάλων έργων, της ψηφιοποίησης, της σοβαρότητας και όχι μία χώρα του περιθωρίου, των  μπαχαλάκηδων και του ισοπεδωτισμού. 

Μια χώρα με αύξηση του ΑΕΠ  κατά 8,3% το 2021, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών παγκόσμιων συνθηκών.

Που παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης για το 2022 υψηλότερο από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο και οι εκτιμήσεις δείχνουν ακόμα πιο ευοίωνες για το 2023

Μια Ελλάδα που ο πρώτος φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 22% στο 9% και ο φόρος εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 22% 

Όπου μέσα στο 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε δύο φορές κατά 9,7% και που με τη μείωση των εισφορών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη η αύξηση

Μια Ελλάδα που ενδυναμώνει την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της χώρας με εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belharra, 41 προγράμματα αναβάθμισης εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια Ελλάδα όπου οι καταθέσεις των πολιτών αυξήθηκαν κατά 37 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2021.

Μία Ελλάδα όπου έχουμε έκρηξη επενδύσεων, με τη χώρα να είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη με άνοδο 15% για την τριετία 2021- 2023, όπου άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν υψηλό εικοσαετίας φτάνοντας τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ 

 Όπου παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Microsoft, Amazon, web services, pfizer, Cisco Digital Realty, TeamViewer, Meta-Facebook την εμπιστεύονται πλέον, αντιστρέφοντας το brain drain και δίνοντάς καλύτερα αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

  Που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και περισσότερα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.

    Που τρέχει τεράστια προγράμματα ώστε ως χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία.Ήδη, η χώρα μας είναι η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, αέρα και νερό.

    Μια Ελλάδα που κέρδισε ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε., εξασφαλίζοντας σωρευτικά 80 δισ. ευρώ για τη χώρα έως το 2027, χρήματα τα οποία θα μεταφερθούν στην καθημερινή οικονομία και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Όπου 43 στρατηγικές επενδύσεις, 30 έργα ΣΔΙΤ με 9 δισεκατομμύρια ευρώ υλοποιούνται. 

Όπου στο Ελλάδα 2.0 εντάχθηκαν  230 έργα με 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ 

Μια Ελλάδα όπου μειώθηκε η ανεργία κατά 5% σε σχέση με το 2019 

Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80% 

Μειώθηκε στο μισό η προκαταβολή φορολογίας εισοδήματος 

 Όπου μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 35% και αυξήθηκε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο 

 Όπου καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά 

 Όπου επήλθε απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 

Όπου μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 μονάδες 

Καταργήθηκε ο φόρος γονικών παροχών δωρεών έως 800.000 ευρώ 

Μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής για διανεμόμενα κέρδη από 10% σε 5% 

Όπου το ΦΠΑ λιπασμάτων πήγε  από 13 σε 6% όπως και οι ζωοτροφές και τα είδη βρεφικής ηλικίας από 24% στο 13% 

Αντίστοιχη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές στα μη αλκοολούχα ποτά και στους κινηματογράφους από 24% στο 13% 

Το ίδιο και τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού 

Μείωση 50% στο φόρο εισοδήματος αγροτών που διαθέτουν προϊόντα μέσω συνεταιρισμό όπου επιστρέφεται ο ΕΦΚ. πετρελαίου στους αγρότες 

Όπου έχουμε 100% φοροαπαλλαγή επιχειρήσεων για  χρήματα που δαπανώνται στην έρευνα

Όπου 60% από τα έσοδα στο στοίχημα επιστρέφουν στον αθλητισμό 

 Όπου  50% φοροαπαλλαγή για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις του elevate Greece 

Έχουμε μείωση φόρου για 7 χρόνια για αντιστροφή του brain drain 

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές 

Αλήθεια τώρα… Ποιος αποφεύγει τον διάλογο? Ας προσέξουν λίγο οι τοπικοί «κομματάρχες» και ο βουλευτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διότι η «επιθυμία» τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα και τότε θα ψάχνουν να κρυφτούν!!