Πρώτο πανελλήνιο βραβείο τοπικής ιστορίας στο Γενικό Λύκειο της Μητρόπολης Αργυροκάστρου

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Τα εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, από τα πιο σύγχρονα στην Αλβανία, ξεχωρίζουν για την ποιότητα των σπουδών τους.

Αυτό φαίνεται και από τις συνεχείς διακρίσεις, που αποσπούν τόσο στην Αλβανία, όσο και στην Ελλάδα.

Πρόσφατο παράδειγμα το πρώτο βραβείο του Γενικού Λυκείου "Πνοή Αγάπης" της Μητρόπολης Αργυροκάστρου στον πρώτο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τοπικής ιστορίας “Μαθητές-Πρεσβευτές Πολιτισμού: Οι μαθητές μάς ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους”, που διοργάνωσε η Εράσμειος-Ελληνογερμανική Σχολή.

Η εξαιρετική εργασία των μαθητών/τριών από το Αργυρόκαστρο αφορούσε την αρχαία Αντιγόνεια, που βρίσκεται κοντά στην πόλη τους.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αποτελούσε τη δεύτερη σε σπουδαιότητα και μέγεθος πόλη της αρχαίας Χαονίας, μετά τη Φοινίκη, καθώς ήλεγχε τα περίφημα στενά, από όπου περνούσε ο δρόμος που ένωνε την Απολλωνία και την Αυλώνα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και την υπόλοιπη Ήπειρο.  

Την  έχτισε ο Πύρρος τον 3ο π. Χ. αιώνα και την αφιέρωσε στην σύζυγό του Αντιγόνη, απ'όπου προήλθε τ' όνομα της πόλης. 

Από παλαιότερες ανασκαφές έχουν βρεθεί χάλκινα νομίσματα, πήλινα οικιακά σκεύη, υπολείμματα αργαλειού μαζί με πολλά πήλινα κωνικά υφαντικά βάρη (αγνίθες), που χρησιμοποιούνταν για την ύφανση, ένας τάφος μακεδονικού τύπου κ. ά.

Από αναφορά του γεωγράφου Στράβωνα προκύπτει ότι καταστράφηκε περί το 167 π.Χ. από τις λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου, μαζί με άλλες 70 πόλεις της Ηπείρου. 

Συγχαρητήρια και επαίνους για το Σχολείο και την εμπεριστατωμένη εργασία των φοιτητών, που περιελάμβανε φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, αφού την επισκέφτηκαν πολλές φορές, εξέφρασαν ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και η υφυπουργός Τουρισμού  Μαρία Ζαχαράκη.

Την αντιπροσωπεία του Γενιού Λυκείου Ακάπης, που ταξίδεψε στην Αθήνα και παρέλαβε το βραβείο, αποτελούσαν οι μαθητές/τριες: Ευδοξία Τούνη, Ντιόνα Αχμέταϊ, Νατάσα Κώτσια, Εκουινόλα Τόλα, Ασημίνα Ντόκου, Ελίζα Αρσένη, Μάνθο Μπαρούτα, Γκαμπριέλ Κόκο, Ιωάννη Γκοζίτα και Γιώργο Σούλη. 

Συνοδεύονταν από τον Θεόδωρο Κέσκο (διευθυντή του Σχολείου), τον Χρυσόστομο Καρρά (φιλόλογο) και τη Φλούτουρα Σινάνι (φιλόλογο) 

Με την ευκαιρία της συμμετοχή τους στην εκδήλωση βράβευσης, οι μαθητές/τριες  επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το μουσείο της Ακρόπολης, την περιοχή της Πλάκας, το Μέγαρο Μουσικής, το μητροπολιτικό ναό Αθηνών, αλλά και το σπίτι του αγίου Γεωργίου στα Γιάννινα, κατά το διάβα της διαδρομής.

Και επέστρεψαν με ικανοποίηση στο Αργυρόκαστρο, λόγω της διάκρισης, αλλά και χαρούμενοι από τις αξέχαστες εντυπώσεις και εμπειρίες του ταξιδιού τους.

Η βασική προτεραιότητα των Εκπαιδευτηρίων, που ίδρυσε και συντηρεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι τα νιάτα να γίνουν ωφέλιμα για την κοινωνία. 

Να στέκονται ορθά στα τείχη της καρδιάς τους. Να είναι προσεκτικά, να είναι κέρβεροι, ώστε να μην αφήσουν να περάσει και να φυλαχθεί εκεί μολυσμένη σκέψη ή κακός λογισμός.

Να φρουρούν καλά κάθε θύρα εισόδου οποιασδήποτε μόλυνσης της ψυχής.