Αντιδράσεις και τοπικά...

Φωτ. facebook/ Hγουμενίτσα η Δική μας Πόλη
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία δημαρχείου Ηγουμενίτσας οργάνωσε, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου,  το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, όπου συμμετείχαν το ΠΑΜΕ Θεσπρωτίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας (νωρίτερα είχε οργανώσει συγκέντρωση στον πεζόδρομο), το  ΚΚΕ (Μ-Λ) Θεσπρωτίας και άλλες συλλογικότητες, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, "ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγάζει από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί εργάτες και αγρότες είναι —και για τις δύο πλευρές— απλώς πιόνια στους ανταγωνισμούς τους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ενεργό κομμάτι αυτών των αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών και πολεμικών ανταγωνισμών. Μετάτρεψε την Αλεξανδρούπολη σε βάση-κλειδί για την εξόρμηση των ΗΠΑ προς τα σύνορα της Ρωσίας. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μέσα στο ΝΑΤΟ, πίσω από τις ΗΠΑ, σε δαπάνες για εξοπλισμούς σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Οι Έλληνες καπιταλιστές θέλουν τις στρατιωτικές πλάτες του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές της ΕΕ για να εξορμούν στα Βαλκάνια και να ανταγωνίζονται την Τουρκία. Για αυτά τα συμφέροντα τρέχουν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του να αγοράζουν Ραφάλ και φρεγάτες, για να εξασφαλίζουν ότι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι ασφαλή μετόπισθεν στην εκστρατεία ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ και στρατιωτικά και για τους δρόμους του φυσικού αέριου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συναινεί σε αυτή τη πολιτική. 

Το κόστος για την εργατική τάξη από αυτές τις εξορμήσεις είναι τεράστιο και όχι "μόνο" σε νεκρούς από τις πολεμικές συγκρούσεις. Ρίχνουν στις πλάτες μας το κόστος των εξοπλισμών την ώρα που τα νοσοκομεία ρημάζουν. Οι κυρώσεις στέλνουν την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αέριου στα ύψη την ώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα μεροκάματα. 

Πρέπει να ξεσηκωθούμε ενάντια στα βρόμικα παιχνίδια τους και να απαιτήσουμε:

Καμιά ελληνική συμμετοχή ούτε στρατιωτικά ούτε οικονομικά στη σύγκρουση Ανατολής-Δύσης. Διάλυση του ΝΑΤΟ, να σταματήσουμε τους εξοπλισμούς, να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο τα λιμάνια από την Αλεξανδρούπολη ως τον Πειραιά, η ΔΕΗ, ο Πρίνος, η ΛΑΡΚΟ, όλες οι επιχειρήσεις ενέργειας"

***

Εξάλλου σε ανακοίνωση του ΚΚΕ (Μ-Λ) Θεσπρωτίας σημειώνεται ότι "με αυτή την κίνηση της Μόσχας οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών (και ιδιαίτερα αυτός μεταξύ των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ και της Ρωσίας), οξύνονται στο έπακρο! Μεγαλώνει ο κίνδυνος για το ξέσπασμα ενός –καταρχήν ευρωπαϊκού– πολεμικού μακελειού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και της επέκτασης της αλληλοσφαγής των λαών στον πλανήτη.

Η απόφαση των ΗΠΑ –με όργανο την καρικατούρα της κυβέρνησης Ζελένσκι– να περισφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία, προκάλεσε την αντίδραση του Ρωσικού ιμπεριαλισμού. Η επιδίωξη των Αμερικανονατοϊκών να εντάξουν και την Ουκρανία στην πολεμική τους συμμαχία στριμώχνει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία και την εκθέτει άμεσα στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Απέναντι σε αυτές τις επεκτατικές βλέψεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός απαίτησε την κατοχύρωση της ασφάλειάς του, αλλά και την ανάκτηση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας του στην αλλοτινή του «αυλή».

Ο ρώσικος και ουκρανικός λαός οδηγούνται σήμερα στο να γίνουν κρέας για τα κανόνια ενός άδικου και αντιδραστικού πολέμου, ανεξάρτητα αν οι ηγεσίες τους εμπλέκονται ως υποχείρια ή ως πρωταγωνιστές".