Αναγνωρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα σχολεία...

Του π. Ηλία Μάκου

Ο στόχος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου να προσφερθεί ποιοτική παιδεία στην αλβανική κοινωνία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, επιτυγχάνεται και αναγνωρίζεται. 

Σύμφωνα με τις άριστες επιδόσεις των αποφοίτων στις Παναλβανικές εξετάσεις του 2021 κατατάχτηκε σε πολύ υψηλή θέση και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα στην Αλβανία.

Ενδεικτικές του επιπέδου και του προσανατολισμού του Εννιάχρονου Σχολείου και του Λυκείου "Πνοή Αγάπης" της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, που δείχνουν το προοδευτικό και πρωτοποριακό τους πνεύμα,  είναι κάποιες πρόσφατες δραστηριότητές τους.

Το Λύκειο "Πνοή Αγάπης", με αφορμή την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, προκήρυξε  τον 1ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα: “Τη Γλώσσα μού εδώσαν Ελληνική…”. 

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εννιάχρονου Σχολείου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός Αγγλικής Ολυμπιάδας Καγκουρό, όπου συμμετείχαν 42 μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της Εκκλησίας. 

Την Τετάρτη και την Παρασκευή 23 & 25 Φεβρουαρίου 2022, τα παιδιά της Α’ – Ε’ τάξης του Εννιάχρονου Σχολείου  παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παράσταση του Lehrat Armiri, σε σκηνοθεσία του Klement Konomi, με τίτλο: "Μαθήματα ζωής", όπου παρουσιάστηκε το μήνυμα για τη σπουδαία σημασία της υγιεινής στη ζωή. 

Την Τσικνοπέμπτη 24/2/2022 οι μαθητές του Λυκείου "Πνοή Αγάπης" γευμάτισαν όλοι μαζί στην τραπεζαρία του Σχολείου, ενώ το φαγητό, που περιείχε και αγνά βιολογικά προϊόντα από το σχολικό θερμοκήπιο, το ετοίμασαν τα ίδια τα παιδιά.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας υπάρχει φως, γι' αυτό σφύζει η ζωή στους κόλπους της και αντανακλά στην κοινωνία. 

Έτσι και στα Εκπαιδευτήριά της οι χρυσακτίνες του ήλιου ζωογονούν τους νέους και τις νέες και τους χαρίζουν πνευματική υγεία, χρώμα και ομορφιά. 

Οι νέοι και οι νέες, πέρα από τις γνώσεις, που παρέχονται ολοκληρωμένες, μαθαίνουν και την αλήθεια της ζωής, ώστε να μη βαυκαλίζονται με απατηλές και νοθευμένες εικόνες.

Στους χλιαρούς καιρούς μας, στους οποίους πληθαίνουν οι συμβιβαζόμενοι με το καταλυτικό κοσμικό πνεύμα και πολλοί στέκονται άπρακτοι, γεμάτοι φόβο και δειλία, με τη σημαία "εν υποστολή" και το "όπλο" των πνευματικών αγώνων "παρά πόδα", τα Εκπαιδευτήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας σαλπίζει εγερτήρια σαλπίσματα στους νέους και στις νέες. 

Τους καλούν να ορθωθούν γενναίοι, να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους, να χαρούν τα νιάτα τους, να καταξιώσουν τη ζωή τους.