Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Αλβανία, με τη συμμετοχή Ορθόδοξων νέων, κυρίως από τα εκπαιδευτήρια, που λειτουργεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και από τα κατηχητικά, η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Αλβανία.
Στον καθεδρικό ναό "Ανάσταση" Τιράνων ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντείας Ναθαναήλ, ενώ μίλησε ο π. Γρηγόριος Πελούσι, υπεύθυνος του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής.

Στον  μητροπολιτικό ναό Κορυτσάς ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ιωάννης, ο οποίος κήρυξε το θείο λόγο, ενώ στο ναό Αγίου Αθανασίου ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Νικόλαος.

Λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Μητροπόλεις Βερατίου, Αργυροκάστρου και Φίερι. 

Οι Τρεις Ιεράρχες είναι μεγάλοι ως διάνοιες.  Μεγάλοι ως καρδιές. Μεγάλοι ως προσωπικότητες. Μεγάλοι ως κοινωνικοί εργάτες. Μεγάλοι ως άγιοι. Μεγάλοι ως πρότυπα αληθινής ζωής.

Έτσι θέλει τους νέους και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και με τα εκπαιδευτήρια, όλων των βαθμίδων, που ίδρυσε, χαράσσει δρόμους με ανοιχτούς ορίζοντες.

Κατά το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών οι νέοι μπορούν να παίρνουν από τη σοφία του κόσμου. Όμως το φως αυτής της σοφίας είναι φως αμυδρό, φως ασθενικό,  ανίκανο να τους φωτίσει και να τους καθοδηγήσει. Συχνά είναι φως, που χάνεται πριν φανεί μέσα στο ζόφο και τα σκοτάδια. 

Οι Τρεις Ιεράρχες, ως ειλικρινείς ψυχές και μεγαλοφυή πρόσωπα συγχρόνως, ανακάλυψαν χωρίς δυσκολία, που βρισκόταν η αληθινή σοφία και έσπευσαν στο διδασκαλείο της  και μαθήτευσαν με ταπεινότητα. Η πραγματική σοφία βρίσκεται στο ασύγκριτο σχολείο του Χριστού και της Εκκλησίας. 

Οφείλουν, λοιπόν οι νέοι, να ακούσουν τους λόγους των Τριών ιεραρχών. Και όχι μόνο να τους ακούσουν, που έχουν ως περιεχόμενο το πνεύμα και τη ζωή του Κυρίου, αλλά και να τους αγαπήσουν. Να τους μελετήσουν. Να τους αποστηθίσουν. Να τους ερμηνεύσουν. Να τους κρύψουν στην καρδιά τους. Να τους κυκλοφορήσουν στο νου τους. Να τους έχουν συνεχώς στα χείλη τους. Να τους κάνουν καθημερινή συμπεριφορά τους. 

π. Ηλίας Μάκος