Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (29/1/2022)

Επανήλθε η έγκριτη Γιαννιώτικη εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ", η μεγαλύτερη της Ηπείρου, με κύριο άρθρο της μάλιστα, για το θέμα της άσκησης πίεσης από το Υπερταμείο να παραιτηθεί ο Θεσπρωτός τ. υφυπουργός και τ. βουλευτής Αντώνης Μπέζας από τη θέση του προέδρου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου.

Αλήθεια, γιατί δεν τοποθετείται δημόσια ο ίδιος ο κ. Μπέζας για το τι συμβαίνει και αν μεθοδεύεται, όπως η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί, η απομάκρυνσή του; 
*** 

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Μάριος Κάτσης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους βοοτρόφους και την ισόρροπη στήριξη των παραγωγών του κλάδου.

Αναφέρεται στην ερώτηση: "Με υποσχέσεις και παχιά λόγια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που εγείρονται από τους βοοτρόφους της χώρας μας, για την πρόταση η οποία αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα κατευθυνθούν προς τη βοοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Όμως, η πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου αποδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας ώστε τα χρήματα των συνδεδεμένων να κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στους μεγάλους “παίχτες”. Η κυβερνητική πολιτική εξειδικεύεται ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της μερίδας του λέοντος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη σταβλισμένη και βιομηχανική βοοτροφία, και συγκεκριμένα στις μεγάλες μονάδες πάχυνσης βοοειδών, κυρίως εισαγόμενου ζωικού κεφαλαίου.

Προφανώς, για να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος γι' αυτούς τους μεγάλους “παίκτες”  του κλάδου και τη συνέχιση της ενθάρρυνσης των εισαγωγών ζώων και των ελληνοποιήσεων, θυσιάζουν την αναπαραγωγή ντόπιων βοοειδών της παραδοσιακής, εκτατικής κτηνοτροφίας. Επιλέγουν, συνεπείς στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, να οδηγήσουν τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και τις εκτροφές των αυτόχθονων φυλών βοοειδών στην σταδιακή εξαφάνιση.

Στην Ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτη, και της Αν. Τομεάρχη Ολ. Τελιγιορίδου, και την οποία συνυπογράφουν 42 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο Μ. Κάτσης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επανεξετάσει τον σχεδιασμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων που κατευθύνονται στη στήριξη της βοοτροφίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με γνώμονα την ισόρροπη στήριξη των παραγωγών του κλάδου".

***

Σε κοινή δήλωσή τους ο Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μάριος Κάτσης και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος αναφέρουν ότι "τελικά η άριστη κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να ακυρώσει και το Κτηματολόγιο!".

Ειδικότερα σημειώνουν: "Έκλεισε χρόνος από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ μετέφερε το Κτηματολόγιο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι δεν κατανοεί το ρόλο του και το περιεχόμενό του και το αντιμετωπίζει επιφανειακά ως ψηφιακό έργο, αλλά και ότι κατά βάθος θέλει να εξυπηρετήσει τον αναχρονισμό και διάφορα συμφέροντα αεριτζήδων.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας, είναι φανερή η ανικανότητα της κυβέρνησης, με χιλιάδες πράξεις που εκκρεμούν για νομικό έλεγχο, ελάχιστο χρόνο για ραντεβού και πληθώρα αντιδράσεων πολιτών δικηγόρων και συμβολαιογράφων, όπως αναδείξαμε με ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 21.10.21.

Αν και η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία του «Ελληνικού Κτηματολογίου», με τον νόμο 4512/2018, αποτέλεσε ένα επίτευγμα που δικαιώθηκε, η μεταφορά του στο Υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης αποδεικνύεται ένα στοίχημα που έχει χάσει η κυβέρνηση. Αναμενόμενο, εφόσον  μόνη της προτεραιότητα είναι η υποβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτηματολογίου και το κουκούλωμα προβλημάτων με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Αναρωτιόμαστε, ασκεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εποπτεία στο Κτηματολόγιο; Αν ναι τι έχει να απαντήσει ο κ. Πιερακάκης στα όσα καθημερινά συμβαίνουν και καταγγέλλονται;

Τα τελευταία δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους μας για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ την κτηματογράφηση της χώρας:

·         Υποσκάπτει το κύρος και την αξιοπιστία του Κτηματολογίου που αμφισβητούνται από εκείνους που έχουν συμφέρον να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

·         Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών (εφόσον τα ακίνητα εγγράφονται με εκκρεμότητες και θα κάνουν πράξεις και ο δικαιούχος και ο ενιστάμενος).

·         Απαξιώνει την πράξη περαίωσης κτηματογράφησης, εφόσον δεν θα είναι πλέον αξιόπιστη για την ασφάλεια των συναλλαγών.

·         Αυξάνει το κόστος και για τους πολίτες, ενώ το κτηματολόγιο δε θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Στο αίτημα για άμεση στελέχωση όλων των υπηρεσιών του Κτηματολογίου της χώρας, η κυβέρνηση απάντησε με υποσχέσεις για προσλήψεις αλλά και με νομοθετικές παρεμβάσεις για τον εγκλωβισμό και την εκμετάλλευση των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτό. Οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και βιώνουν μία καθημερινότητα χωρίς προηγούμενο και τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας, ενώ δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της διοίκησης. Οι ενσωματώσεις γραφείων μεταφέρουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα και η τοποθέτηση προϊσταμένων χωρίς κριτήρια, αλλά και χωρίς γνώση και εμπειρία στις μεταβιβάσεις, οδηγούν δεκάδες χιλιάδες πράξεις «στον αέρα».

Είναι ξεκάθαρο ότι η διάφανης ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δεν θα άφηνε «χώρο» για παιχνίδια και ασάφεια στην αγορά ακινήτων, κάτι όμως που φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για αυτό και εγκαταλείπει πλήρως την κτηματογράφηση (αποτύπωση των τίτλων στο χάρτη), και προωθεί μία «ηλεκτρονικοποίηση» με εκκρεμότητες, έξω από τις αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος.

Επειδή το “επιτελικό” κράτος της ΝΔ έχει συνέχεια και εμείς μνήμη, θυμόμαστε τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη το Νοέμβριο του 2019 όταν δήλωνε ότι το Κτηματολόγιο πάει καλά και το 2020 όταν δήλωνε ότι το 2021 θα είναι το έτος ορόσημο που θα ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και ότι θα καλύπτει πλέον το 93% της επικράτειας.

Τελικά η ΝΔ κατάφερε να σταματήσει και να ναρκοθετήσει και το έργο του Κτηματολογίου, εις βάρος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας".