Επί δέκα και πλέον αιώνες το λείψανο του Αγίου Σάββα είναι άφθαρτο!

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Πολλοί είναι οι προσκυνητές από διάφορες Ορθόδοξες χώρες, που φθάνουν, σχεδόν καθημερινά, στη Μονή Λαύρας του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν το λείψανό του.

Ο Άγιος, που η μνήμη του εορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου, εκδίωκε δαιμόνια και θεράπευε δύσκολες αρρώστιες.

Καλογέρεψε 18 ετών και δόθηκε ολοκληρωτικά και ασκητικά στο Χριστό. Έκανε και κάνει πολλά θαύματα, γιατί στη ζωή του έβαζε πρώτα απ' όλα το Θεό.

Προέτασσε το θέλημά Του, γι'αυτό κυριαρχούσε η ευλογία στη ζωή του, την οποία γεύονται έως σήμερα και θα γεύονται και στο μέλλον οι πραγματικοί πιστοί.

Δεν επεδίωκε τον εντυπωσιασμό του θαύματος. Επέλεξε την υπακοή στο λόγο του Κυρίου και όλα τα άλλα ήρθαν από μόνα τους.

Από τότε, που κοιμήθηκε (κατά άλλους το 532 και κατά άλλους το 534) μέχρι και σήμερα, δηλαδή 10 και πλέον αιώνες, σώζεται άφθαρτο το ιερό λείψανο του αγίου Σάββα.

Στις 12 Οκτωβρίου του 1965 έγινε με πανηγυρικές τελετές η επανακομιδή του λειψάνου του αγίου Σάββα στο Μοναστήρι, που ο ίδιος έκτισε, στα Ιεροσόλυμα.

Το είχαν κλέψει οι σταυροφόροι της Α' σταυροφορίας (1096 - 1099), μαζί με πολλά άλλα ιερά λείψανα, και το μετέφεραν στη Βενετία, όπου και φιλοξενούνταν στο ναό του Αγίου Αντωνίνου.

Εννέα αιώνες περίπου αργότερα επανήλθε ο Άγιος Σάββας στα Ιεροσόλυμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το λείψανό του επιβιβάστηκε σε γόνδολα για να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και να επιστρέψει στην Αγία Γη, ακριβώς στον ίδιο μώλο, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου είχε αποβιβασθεί αιώνες πριν.

Θαυμαστό γεγονός, που δεν ξεχνιέται, ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες, τα χιλιάδες περιστέρια της πλατείας του Αγίου Μάρκου, τα οποία πέρασαν όλα μαζί πάνω από τη γόνδολα με το ιερό λείψανο, όταν αυτή ξεκινούσε τον πλού της στα νερά των καναλιών.

Για την παραλαβή του ιερού λειψάνου είχαν προηγηθεί μεταξύ του Πάπα της Ρώμης Παύλου στ' και του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Βενεδίκτου συνεννοήσεις.

Από πλευράς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην αντιπροσωπεία, που παρέλαβε το ιερό λείψανο, συμμετείχαν οι τότε Αρχιεπίσκοπος Ιορδάνου Βασίλειος, ηγούμενος της Βηθανίας Θεοδόσιος, ηγούμενος της Λαύρας Σεραφείμ και ιεροδιάκονος Κυριακός.

Εξάλλου το απόγευμα του Σαββάτου, 30ης Σεπτεμβρίου / 13ης Οκτωβρίου 2018, στη Μονή του Αγίου Σάββα τοποθετήθηκε το λείψανό του, παρουσία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, από τη γυάλινη λάρνακα, με την οποία μετακομίσθηκε από τη Βενετία το 1965, σε νέα αργυρή λάρνακα.

Το χαριτόβρυτο στη διάρκεια του χρόνου λείψανο του Αγίου Σάββα δείχνει την προοπτική της αιωνιότητας, σε μια εποχή, που αυτή υποσκάπτεται.

Μέσα από την προσκύνηση των λειψάνων αναδεικνύεται η μεγάλη πρόκληση. Να μιμηθούμε τις αρετές αγιασμένων μορφών.

Αυτή είναι η πρόκληση για όσους φέρουμε την ιδιότητα του Χριστιανού και θέλουμε να τη ζούμε στην πλήρη έννοιά της και να μην την απομειώνουμε και την υποτιμούμε.

Και η απάντησή μας σ' αυτή την πρόκληση δεν μπορεί να είναι συγκυριακή και μεμονωμένη, αλλά συνολική και διαρκής.

Είναι η απόφαση και η στάση ζωής μας, ύστερα από τον αυτοέλεγχό μας, η οποία από μας εξαρτάται και δεν μπορεί κανείς, να μας υποχρεώσει, να μας πειθαναγκάσει και να μας αστυνομεύσει στην εφαρμογή της.

Τα λείψανα των Αγίων μας δίνουν το μήνυμα της ασύλληπτης και υπέροχης Βασιλείας του Θεού.

Γι' αυτό αξίζει να αγωνιστούμε στη ζωή μας, ώστε τουλάχιστον να αποδείξουμε την προσπάθεια και τον πόθο μας να την κατακτήσουμε...