Ορθόδοξο ναό χωριού της Πρεμετής επισκέφτηκε ο πρόεδρος της Αλβανίας για να ανάψει ένα κερί!

Του π. Ηλία Μάκου

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα επισκέφτηκε, χωρίς επισημότητες, τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Λεούσα της Πρεμετής.

Του άνοιξε ο ιερέας, τον ξενάγησε και ο κ. Μέτα άναψε κερί σε μανουάλι του ναού, "προκειμένου να ενώσουμε τις προσευχές μας σε αυτή την εορταστική περίοδο για περισσότερη υγεία, ευημερία και χαρά σε κάθε οικογένεια Αλβανών", όπως είπε.

Πρόκειται για εκκλησία, αναγνωρισμένη από το 1963 ως πολιτιστικό μνημείο, η οποία  χτίστηκε το 170 αιώνα και έχει υψηλής τεχνικής αγιογράφηση καιθ μοναδικά ξυλόγλυπτα.

Ο κ. Μέτα επεσήμανε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ναός "αποτελεί εξαιρετικό πόλο έλξης ντόπιων και ξένων τουριστών, σπάνιο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίσκεψη.

Εξάλλου στους θρησκευτικούς ηγέτης της Αλβανίας παρέθεσε εορταστικό δείπνο, μαζί με εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος, ο δήμαρχος των Τιράνων Εριόν Βελιάι.

Σ' αυτό συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αναστάσιος, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες της ειρηνικής συνύπαρξης του Αλβανικού λαού, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, τη γλώσσα και την καταγωγή τους.

Είναι εκπληκτικό, που στην Αλβανία, μετά από σκληρές καταπιέσεις στα χρόνια του αθεϊσμού, τις καταστροφές λατρευτικών χώρων, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια, υψώθηκε και πάλι ο Θεός, πιο λαμπρός και πιο δυνατός, για να χαρίσει την Αλήθεια, την Ειρήνη, τη Ζωή, την Ελπίδα. 

Αυτά δείχνουν ότι τη στιγμή, που στήνονται και ανατρέπονται χάρτινοι "θεοί" με απίθανη ευκολία, οι αξίες της πίστης δεν έχουν χαθεί. 

Ούτε και θα χαθούν όσο και αν η ευτέλεια και το άηθες ήθος δίνουν τον τόνο στην κοινωνία μας, που δείχνει να πάσχει από αφασία. 

Και μας βοηθούν να σταθούμε πάνω από τα μικρά και τα εφήμερα. 

΄Οσοι θέλουμε να τις προσεγγίσουμε και να επηρεάσουν το βαθύτερο ψυχικό μας κλίμα  υπάρχει το μυστικό κλειδί.

Να αποβάλλουμε, δηλαδή, την κραυγαλέα αλαζονεία, που χαρακτηρίζει την εποχή μας, να αρνηθούμε την καταλυτική αμφισβήτηση, και απλά, με την αλάθητη ακοή της ταπεινής καρδιάς, να ακούσουμε της φωνή τους και το μήνυμά τους, αλλά στέκονται όρθιες μέσα στις θύελλες και στους διωγμούς.