Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (4/12/2021)

Συνεδρίασε  η Επιτροπή Παρακολούθησης με το ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ανέφερε σχετικά τα εξής: «Το κλίμα ήταν θετικό και πιστεύω σύντομα θα λειτουργήσουν οι ΣΜΑ. Θα ακολουθήσουμε ο, τι  λένε οι συμβάσεις και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις που θα είναι συμφέρουσες για όλους τους Ηπειρώτες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Πολλές φορές σε κάποια θέματα πρέπει να εντρυφήσουμε περισσότερο γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες και πρωτόγνωρες έννοιες σε όλους μας».

***

Την επίσκεψη του Γιαννιώτη ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Ευάγγελου Κωνσταντίνου δέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής.

Συζήτησαν θέματα που αφορούν τη Δομή Φιλοξενίας προσφύγων στη Φιλιππιάδα, καθώς και για την πορεία των έργων, με τον Δήμαρχο Ζηρού Νικόλαο Καλαντζή να εκφράζει την ικανοποίησή του για το καλό επίπεδο της συνεργασίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο διοικητής της δομής φιλοξενίας προσφύγων Ιωάννης Γιαννούσης.  

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Ζηρού υλοποιεί δύο έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Πρόκειται για τα έργα: 

1. “Βελτίωση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού γηπέδου Φιλιππιάδας”.

2.’Βελτίωση Αθλητικών Υποδομών και Χώρων Αναψυχής Φιλιππιάδας’.

***

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. 


Στα πλαίσια αυτά κλιμάκιο της Διοικούσας Επιτροπής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από την Πρόεδρο Λένα Σταμάτη και τους Αλεξία Μανουσαρίδου, Κώστα Λιόλιο και Γιούλη Σταμάτη επισκέφτηκε σήμερα τον φορέα “Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιωαννίνων” όπου ανέλαβε και υιοθέτησε δράσεις στήριξης του.


Η μέρα αποτελεί μία αφορμή για να εστιαστεί η προσοχή όχι μόνο των φορέων πολιτικής, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, στα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο την υποστήριξη της αξιοπρέπειας και της ευημερίας τους!


***


Με αφορμή ανακοίνωση -καταγγελία δύο δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Ζηρού, για προμήθεια οχήματος από τον Δήμο, το οποίο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής προς χρήση, σε ανακοίνωση της η δημοτική αρχή απαντά:

"Ο Δήμος εξασφάλισε μέσω του προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ” χρηματοδότηση, ύψους 170.000 ευρώ, για την προμήθεια δύο οχημάτων, ενός εκσκαφέα κι ενός ανατρεπόμενου φορτηγού με σκοπό την περισυλλογή και απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων.

Αφού ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για τους όρους δημοπράτησης και τη χρηματοδότηση, προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός στις 25 Νοεμβρίου του 2019, ο οποίος κατέστη άγονος ως προς την προμήθεια του φορτηγού, ενώ προχώρησε η διαδικασία για την προμήθεια του εκσκαφέα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια φορτηγού με ανατροπέα επαναλήφθηκε στις 30 Μαρτίου του 2020 και κατέστη εκ νέου άγονος.

Με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση, ο Δήμος προχώρησε στις 9 Ιουλίου του 2020 στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπεται από το Νόμο. Σ' αυτή κλήθηκε και γνωστή τοπική εταιρία εμπορίας -εισαγωγής, που δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Τελικά, ανάδοχος ήταν η εταιρία του Μαυρίδη Κων/νου από τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες του Δήμου, για τις οποίες δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να αφήνει υπονοούμενα για αδιαφανείς διαδικασίες, προχώρησαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια του συγκεκριμένου εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος το οποίο επιλέχθηκε με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του Δήμου.

Το κύριο μέρος των διαδικασιών προμήθειας του οχήματος (διαγωνισμοί, διαπραγμάτευση κλπ) ολοκληρώθηκε μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2021, οπότε έγινε και η εξόφλησή του. Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν κατατεθεί αρμοδίως, χωρίς να υπάρχουν παρατηρήσεις, και είναι θέμα ελάχιστων ημερών να ολοκληρωθεί και η διαδικασία έκδοσης των πινακίδων.

Ο Δήμος υπογραμμίζει ότι όχι μόνο για θέματα ασφάλειας οχημάτων και οδηγών, αλλά ακόμη και για θέματα τυπικών διαδικασιών δεν κάνει εκπτώσεις, αλλά ούτε επιδεικνύει βιασύνη.

Όσον αφορά τέλος τη δήθεν διαπίστωση ότι “ο Δήμος Ζηρού βρίσκεται σε πλήρη διάλυση κι εγκατάλειψη” μόνο ως ...χωρατό μπορεί να εκληφθεί". 

***

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε  ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στη "μεγάλη διαφορά, που έχει ο τρόπος με τον οποίο οι Ορίζοντες Ηπείρου αντιλαμβάνονται το πώς πρέπει να διεκδικούνται οι λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου με την πολιτική που ασκεί εδώ και τρεις θητείες ο Περιφερειάρχης". 

Με αφορμή τα όσα έγιναν γνωστά τις προηγούμενες ημέρες για το Ιωάννινα – Κακαβιά, το προκάτ κλειστό και το Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Ριζόπουλος σημείωσε ότι το σημαντικότερο κομμάτι της επικοινωνίας που έχει μια Περιφερειακή Αρχή με τα κέντρα εξουσίας των Αθηνών είναι οι προτάσεις που καταθέτει να εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

«Αυτό προσπαθώ να κάνω στις δικές μου συνομιλίες. Δεν βλέπω όμως να γίνεται το ίδιο και από τον Περιφερειάρχη», είπε ο κ. Ριζόπουλος και συνέχισε:

«Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τις εξαγγελίες για την Ιόνια οδό, στην ουσία δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό ακόμα, αφού το πλαίσιο της δημοπράτησης είναι άγνωστο. Χαρακτηριστικό είναι, το οποίο δεν αντιλήφθηκε κανεις, ότι δεν έγινε αναφορά ως Ιόνια Οδός έγινε αναφορά ως σύνδεση Ιωαννίνων-Κακαβιάς. Η συνάντησή μου με τον κ.Καραγιάννη, Υφυπουργό Υποδομών, το Σεπτέμβρη του 2021, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,  ήταν αυτή που έθεσε σε νέα βάση το ζήτημα γιατί εκεί επανήλθε για πρώτη φορά η έννοια της διευρωπαϊκότητας, όταν καταθέσαμε την πρόταση να θεωρηθεί ο οδικός άξονας αυτός ως παραεγνατία. Και για να τελειώνουμε, δίιχνος, κλειστός αυτοκινητόδρομος δεν νοείται. Ο αγώνας για να γίνει ο δρόμος τέλειος, ξεκίνησε από εμάς και θα συνεχιστεί. Μας αξίζει ο δρόμος να είναι τέλειος. Αυτό που απέτυχε εδώ και τρεις θητείες να μας δώσει ο κ. Καχριμάνης γιατί ακολουθεί πολιτικές ‘’black Friday’’, πολιτικές εκπτώσεων για τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου, δεν με αφήνει ικανοποιημένο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ριζόπουλος πρόσθεσε ότι στην ίδια λογική κινήθηκε ο Περιφερειάρχης και στην περίπτωση του κλειστού γυμναστηρίου, αφού επέλεξε την λύση ενός προκάτ, αντί να διεκδικήσει την υλοποίηση της δέσμευσης του προηγούμενου πρωθυπουργού για την κατασκευή νέου στα Γιάννενα.

«Κι εδώ κυριάρχησε η πολιτική του σκόντου. Τι εμπόδιζε τον κ. Καχριμάνη να διεκδικήσει το νέο κλειστό γυμναστήριο που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός και ταυτόχρονα να πάρει τις σιδεριές του προκάτ κλειστού; Αναρωτήθηκε.

Φτάνοντας στο θέμα του τεχνολογικού πάρκου, σημείωσε ότι ο Περιφερειάρχης δεν έχει αντιληφθεί την διαφορά της τεχνολογικής κοινότητας με αυτή του κτιρίου – εκτρώματος που θέλει να κατασκευάσει.

«Ο κ. Πιερρακάκης κατανοεί τη διαφορά των δύο αυτών εννοιών και γι αυτό δεν είπε τίποτα για το τεχνολογικό πάρκο στη διάρκεια της παρουσίας του στα Γιάννενα. Άλλωστε το τεχνολογικό πάρκο δεν ανήκει στη δική του αρμοδιότητα αλλά στο υπουργείο του κ. Γεωργιάδη. Αυτό το έκτρωμα κτίριο που πάει να κατασκευαστεί είναι στην λογική του περιφερειάρχη - εργοδηγού, χωρίς όραμα». Αποσαφηνίζω ότι η λάθος προσέγγιση αφήνει τη χρηματοδότηση του κτιρίου εκτός Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Ριζόπουλος θύμισε ότι η διαδικασία συζήτησης για τον ρόλο της περιφέρειας ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο μετά από πρωτοβουλία των Οριζόντων Ηπείρου, οι οποίοι ζήτησαν ενημέρωση για τις αποσχιστικές τάσεις που είχαν εκφράσει τότε 6 δήμαρχοι μαζί με τον κ. Καχριμάνη φτάνοντας να κάνουν λόγο για τη δημιουργία δεύτερου ΦΟΔΣΑ στην Ήπειρο.

«Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε ένα άλλο αβάσιμο επιχείρημα, ότι οι δήμοι αυτοί έχουν περισσότερους κατοίκους. Τέτοιες λογικές διχάζουν τους Ηπειρώτες και με βρίσκουν αντίθετο. Ο ΦΟΔΣΑ έχει ξεκινήσει τις κινήσεις για τη νομική κατοχύρωση των επιχειρημάτων του κι όλη αυτή η διαμάχη θα λήξει με τον Φορέα νικητή. Ο κ. Καχριμάνης δεν σέβεται τους θεσμούς και το έχει αποδείξει. Γνωρίζω ότι πίεσε πάρα πολύ ο Περιφερειάρχης για να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στο θέμα αυτό, αλλά πέραν των όσων είπε έχει αξία και σε τι θέματα δεν αναφέρθηκε…», τόνισε ο κ. Ριζόπουλος.

***