Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (31/12/2021)

Συνεχίζεται ο "πόλεμος" ανακοινώσεων για τα απορρίμματα στην Ήπειρο. Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, αλλά  και με τη "Λαϊκή Συσπείρωση". 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΟΣΔΑ

Αναφορικά με  την  δημόσια παρέμβαση του ΦοΔΣΑ, χωρίς μάλιστα να προκύπτει αν αυτή απηχεί τις απόψεις του σώματος ή μεμονωμένων εκπροσώπων του, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) Την προσπάθεια συνεννόησης δεν την τορπιλίζει η Περιφέρεια, η οποία παρά τις συνθήκες που επιχειρούν να δημιουργήσουν de facto μεμονωμένοι εκπρόσωποί του, παραμένει αρωγός του, όποτε ζητείται η βοήθεια της Περιφερειακής Αρχής. Την προσπάθεια την τορπιλίζουν εκπρόσωποι του ΦοΔΣΑ, με αποφάσεις μάλιστα αμφιβόλου νομιμότητας. Εν προκειμένω οι εκπρόσωποι του ΦοΔΣΑ επικαλούνται «προσπάθεια συνεννόησης», αφού πρώτα «πέταξαν το γάντι» στην Περιφέρεια, προσβάλλοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση ανάθεσης του Υπολείμματος από την Περιφερειακή Αρχή. Η ενέργειά τους αυτή προφανώς και θα απαντηθεί αναλόγως. Πέραν όμως της δικαστικής αντιμετώπισης, οφείλουν οι συγκεκριμένοι / μεμονωμένοι εκπρόσωποι του ΦοΔΣΑ να απολογηθούν στους Ηπειρώτες πολίτες:

Σοβαρά επιδιώκουν να ακυρώσουν την απόφαση του Περιφερειάρχη με την οποία ανατέθηκε η μεταφορά του Υπολείμματος αντί 0,158€ ανά τονοχιλιόμετρο με χρηματοδότηση μάλιστα του Ελληνικού Δημοσίου, για να την αναθέσουν αυτοί με 0,229€ ανά τονοχιλιόμετρο με επιβάρυνση των νοικοκυριών της Ηπείρου; Σοβαρά, αυτή είναι η επιδίωξή τους; Να επιβαρύνουν τους πολίτες της Ηπείρου μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών στις οποίες μετέχει μόνο ένας οικονομικός φορέας που προσφέρει το ‘γενναίο’ ποσοστό έκπτωσης του 0,04%; Για ποιο λόγο άραγε; Την απάντηση να μην την απευθύνουν στην Περιφερειακή Αρχή, αλλά στους πολίτες της Ηπείρου. Γιατί από αυτούς επιχειρούν να αντλήσουν τα ποσά των αναθέσεων ‘πολυτελών’ μεταφορών Υπολείμματος.

2) Οι αριθμοί δεν χρειάζονται αναλύσεις, όπως επιχειρούν εκπρόσωποι του ΦοΔΣΑ, αλλά «μιλούν» μόνοι τους. Εν προκειμένω από τα επίσημα στοιχεία της ΜΕΑ, κατά την διάρκεια της τελευταίας ανάθεσης μεταφοράς Υπολείμματος 20.000 τόνων από τον ΦοΔΣΑ (29.04.2021-02.11.2021) μεταφέρθηκαν μόνο 17.639,61 τόνοι υπολείμματος και όχι 20.000,03 τόνοι, όπως παραπλανούσε ο Πρόεδρός του τα μέλη του ΦοΔΣΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Γραφεία Γενικών Γραμματέων. Οι υπόλοιποι 2.360,39 τόνοι αφορούσαν Μη Επιτρεπτά Απόβλητα. Συνολικά ο ΦοΔΣΑ μετέφερε κατά το διάστημα που έκανε την μεταφορά του Υπολείμματος πάνω από 4.650 τόνους Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων, επιβαρύνοντας τους Ηπειρώτες με ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, λαμβάνοντας υπόψη και τις ‘πολυτελείς’ τιμές που ‘εξασφάλιζε’ για την μεταφορά τους.

3) Η τελευταία ανάθεση της Περιφέρειας αντιστοιχεί σε ποσό λιγότερο και από 0,1€ ανά τονοχιλιόμετρο και ποσοστό έκπτωσης πάνω από 65% σε σχέση με τις τιμές που εξασφάλιζε ο ΦοΔΣΑ από το υστέρημα του Ηπειρώτη. Αφορά την μεταφορά 2.445,29 τόνων Υπολείμματος, που σχεδόν αντιστοιχεί στην ποσότητα των Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων που μετέφερε ο ΦοΔΣΑ, κατά προτεραιότητα μάλιστα, σε βάρος της μεταφοράς του Υπολείμματος. Γίνεται δε με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση του Ηπειρώτη. Ιδού λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τον ΦοΔΣΑ: να προσβάλλει και αυτήν την απόφαση του Περιφερειάρχη και να «διεκδικήσει» την μεταφορά του με το υστέρημα του Ηπειρώτη και με τιμή τουλάχιστον 0,229€ ανά τονοχιλιόμετρο.

4) Η τιμή μεταφοράς δεν εξαρτάται από τον τόπο προορισμού του Υπολείμματος, όπως επιχειρεί να «αιτιολογήσει» ο ΦοΔΣΑ τις ‘πολυτελείς’ τιμές που εξασφάλιζε για τους Ηπειρώτες με διαγωνιστικές διαδικασίες του ενός διαγωνιζόμενου, δεδομένου ότι υπολογίζεται ανά τονο-χιλιόμετρο. Πάντως φαίνεται να λησμονούν οι εκπρόσωποί του ότι οι ίδιοι έχουν ενημερώσει ότι ο ΧΥΤ Καρβουναρίου έχει κλείσει και δεν δέχεται Υπόλειμμα, ενώ οι περισσότεροι από τους Δήμους που υπάγονται στον ΧΥΤ Βλαχέρνας, για λόγους άδηλους στην Περιφερειακή Αρχή ‘επιμένουν’ να εναποθέτουν παράνομα -και παρά τις συνεχείς οχλήσεις- τα απορρίμματα σε αυτόν τον ΧΥΤ και να μην τα μεταφέρουν στην ΜΕΑ, χρεώνοντας τους δημότες τους με διπλές καταβολές.

5) Είναι απορίας άξιο, και αφήνει άναυδο και τον πλέον αδαή, όταν οι εκπρόσωποι του ΦοΔΣΑ ισχυρίζονται ότι δήθεν 3-4 οχήματα θα ‘δεσμευθούν’ στη ΜΕΑ για την μεταφορά του Υπολείμματος. Κατ’ αρχήν η μεταφορά του Υπολείμματος ως αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου δεν ‘δεσμεύει’ κανένα  όχημα του ΦοΔΣΑ. Αλλά ακόμη και καθ’ υπόθεση ότι θα μετέφερε το Υπόλειμμα ο ΦοΔΣΑ με τα οχήματα των ΣΜΑ, δεν κατανοούμε πώς θα τα δέσμευε, αφού σύμφωνα με την μελέτη του, στην επιστροφή τους από τη ΜΕΑ θα φόρτωναν το Υπόλειμμα. Βέβαια με τους χρόνους που έχει «μελετήσει» η «εγκεκριμένη μελέτη» του ΦοΔΣΑ, δεν επαρκούν ούτε 100 απορριμματοφόρα για την μεταφορά του Υπολείμματος. «Έχει μελετήσει»  λ.χ.  πως για το δρομολόγιο από τον ΣΜΑ Ιωαννίνων μέχρι την ΜΕΑ (απόσταση 26 χλμ και μετ’ επιστροφής 52 χλμ) απαιτούνται 2,66 ώρες, δηλαδή τα απορριμματοφόρα θα κινούνται με 20χλμ/ώρα περίπου και μαζί με τις «μελετημένες» ώρες αναμονών το πολύ δύο δρομολόγια ημερησίως προκάμουν να εκτελέσουν.

6) Τέλος, η Περιφερειακή Αρχή θα προσπαθήσει  να βοηθήσει τους εκπροσώπους του ΦοΔΣΑ που έχουν μείνει «άναυδοι» και «αναρωτιούνται» ποιος φέρει την ευθύνη της εισόδου των Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων στη ΜΕΑ. Αν και, αν είχαν μπει στον κόπο, εκτός από την επίσκεψη στη ΜΕΑ, να ανοίξουν και την Σύμβαση Σύμπραξης, θα τους είχε λυθεί η απορία: Είναι αυτονόητο πως την φέρει ο ΙΦΣ, το έργο δεν είναι δημόσιο, αλλά ΣΔΙΤ.

Εάν επίσης πέραν των αναθέσεων σε έναν και μοναδικό διαγωνιζόμενο με ποσοστό έκπτωσης 0,04%, είχαν ενδιαφερθεί, κατά την επίσκεψή τους στη ΜΕΑ, να ενημερωθούν και πώς γίνεται η μεταφορά τους, θα είχαν διαπιστώσει πως δεν ενσωματώνονται στο Υπόλειμμα, όπως παραπλανούν στην ανακοίνωσή τους, αλλά γίνεται με διαφορετικούς κάδους.

7) Η Περιφερειακή Αρχή θέλει να πιστεύει ότι όλες οι ενέργειες εκπροσώπων του ΦΟΔΣΑ εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωσή τους και άγνοια των δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, τους καλεί να προτάξουν το καλό των Ηπειρωτών και να απόσχουν από ενέργειες που στρέφονται κατά των συμφερόντων τους. Ο «κοινός τόπος» των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης [πρέπει να] είναι το συμφέρον του τόπου. Και το συμφέρον του τόπου μία ανάγνωση έχει.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ  "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" 

Ειδικότερα αναφέρει η Περιφέρεια Ηπείρου: "Με την ανακοίνωση για την μεταφορά του Υπολείμματος, η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ), τερματίζοντας τις λαϊκίζουσες απόψεις της για το θέμα αυτό, εγκαλεί την Περιφέρεια Ηπείρου για την απευθείας ανάθεση μεταφοράς 2.445,29 τόνων αντί του ποσού των 20.000,00€ χωρίς ΦΠΑ. Μάλιστα, κατά τα ειωθότα, των ανακοινώσεών της προηγείται ως προπομπός και ‘ερμηνευτής’ των θέσεών της δημοσίευμα σε συγκεκριμένο ιστότοπο, που εν συνεχεία «ανακεφαλαιώνει» τις θέσεις της σε «εύπεπτο λαϊκό ανάγνωσμα».

Στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου, που εξασφαλίζει η αστική δημοκρατία στην οποία ζούμε, ενημερώνουμε την ΛΑΣΥ και τους πολίτες της Ηπείρου ότι:

1) Ο λαός της Ηπείρου για όσο διάστημα μετέφερε και συνεχίζει να μεταφέρει το Υπόλειμμα η Περιφέρεια δεν έχει πληρώσει για την μεταφορά του ούτε ένα ευρώ, και όχι όπως παραπληροφορεί τους πολίτες η ΛΑΣΥ, είτε εσκεμμένα είτε από άγνοια, ότι δήθεν έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η μεταφορά του Υπολείμματος από την Περιφέρεια χρηματοδοτείται απευθείας από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

2) Οι αναθέσεις που λαμβάνουν χώρα από την Περιφέρεια για την μεταφορά του γίνονται με έκπτωση πάνω από 30% σε σχέση με τις τιμές που «εξασφάλισε» ο ΦοΔΣΑ -είτε με αναθέσεις είτε με δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς- για τους πολίτες της Ηπείρου που κατέβαλαν μάλιστα το τίμημα μέσω των ανταποδοτικών τελών. Γνωρίζει η ΛΑΣΥ, αλλά εσκεμμένα παραπληροφορεί -και προφανώς θα έχει τους λόγους της- ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους Ηπειρώτες, εξασφάλισε αρχικά τιμή μονάδος 0,158€/τονοχιλιόμετρο έναντι 0,229€/τονοχιλιόμετρο και ποσοστό έκπτωσης 0,04% που εξασφάλισε ο ΦοΔΣΑ με το υστέρημα του Ηπειρώτη πολίτη.

3) Η τελευταία ανάθεση (29/12/2021), την οποία κάνει ‘λάβαρο’ η ΛΑΣΥ, αφορά απομάκρυνση «συσσωρευμένου υπολείμματος» 2.445,29 τόνων έναντι ποσού 20.000,00€. Εάν κάνουν τους υπολογισμούς οι εκπρόσωποί της, θα διαπιστώσουν ότι η τιμή μονάδος είναι κατά τι μικρότερη από 0,1€/ τονοχιλιόμετρο, με χρηματοδότηση πάντα του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή η έκπτωση που εξασφάλισε η Περιφέρεια υπερβαίνει το 65% σε σχέση με τις τιμές που εξασφάλιζε ο ΦοΔΣΑ με  την ‘χρηματοδότηση’ των ηπειρώτικων νοικοκυριών. Συνεπώς,  ο διαχωρισμός του υπολείμματος έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συμφέροντος του ηπειρώτη πολίτη που θα απολαμβάνει για μεγαλύτερο διάστημα την δωρεάν μεταφορά του Υπολείμματος.

4) Τέλος, ενημερώνουμε την ΛΑΣΥ ότι η συσσώρευση του Υπολείμματος προέκυψε εκ του γεγονότος ότι κατά το διάστημα που ο ΦοΔΣΑ προέβαινε στην μεταφορά του με τα ανταποδοτικά τέλη των Ηπειρωτών, μετέφερε, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, Μη Επιτρεπτά Απόβλητα από το εργοστάσιο (ΜΕΑ) στους ΧΥΤ, (μεταφορά) που δεν ήταν αντικείμενο των συμβάσεων που σύναπτε με την μοναδική διαγωνιζόμενη και ανάδοχο. Συναφώς οι Ηπειρώτες δεν είχαν καμία υποχρέωση να καταβάλλουν μέσω των ανταποδοτικών τελών το κόστος μεταφοράς των Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων. Ενημερώνουμε την ΛΑΣΥ ότι κατά το διάστημα που έκανε την μεταφορά του Υπολείμματος ο ΦοΔΣΑ, μετέφερε πάνω από 4.650 τόνους Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων με το αντίστοιχο κόστος για τους ηπειρώτες. Εάν δεν μετέφερε αυτά, αλλά το Υπόλειμμα, προφανώς και δεν θα είχε συσσωρευθεί η ποσότητα των 2.445,29 τόνων, την ανάθεση της οποίας έκανε η Περιφέρεια σήμερα.

5) Οι λαϊκισμοί για «περιβαλλοντική βόμβα» και «εγκλήματα» είναι μιας άλλης εποχής, και καλούμε την ΛΑΣΥ στην τεχνολογική πραγματικότητα του σήμερα, γιατί τελικά «η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει την δική σου μελαγχολία».

Την καλούμε επίσης να είναι πιο προσεκτική στους χαρακτηρισμούς της, ιδίως όταν επικαλείται τις «αγαπημένες» εκφράσεις της «για επιχειρηματικά παζάρια» κλπ, γιατί μπορεί να βρεθεί προ «οδυνηρών εκπλήξεων». Όπως άλλωστε λέει ο λαός, τα συμφέροντα του οποίου επικαλείται για την ‘νομιμοποίηση’ των θέσεών της: μεγάλη μπουκιά να φας, μεγάλη κουβέντα να μην πεις.  

***

Συνέρχεται σε 3η τακτική συνεδρίαση η ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ  του Δήμου Φιλιατών και θα γίνει δια Περιφοράς στις 5 Ιανουαρίου 2022 ημέρα Τετάρτη   και ώρα από 10:00 π.μ.έως και 13:00 με θέμα τη ιατύπωση γνώμης για το σχέδιο Προϋπολογισμός Οικονομικού έτους 2022 Δήμου Φιλιατών.

  • Σχέδιο  του Προϋπολογισμού είναι αναρτημένο , όπως έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου , στην ιστοσελίδα του Δήμου Φιλιατών.

 

***

Εν όψει του εορτασμού του Νέου Έτους κλιμάκιο της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ιωαννίνων από την Πρόεδρο Λένα Σταμάτη, την αντιπρόεδρο Τόνια Κορτζή και τις τομεάρχες Αλεξία Μανουσαρίδου και Ματίνα Παππά, επισκέφτηκαν το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκαν και αντάλλαξαν ευχές με το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου ταξίαρχο Κωνσταντίνο Δούβαλη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιωαννίνων Βασ. Μουσελίμη, στελέχη της Αστυνομίας καθώς επίσης με αποστράτους  και συνδικαλιστές.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Δούβαλης , ενημέρωσε το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας για το σημαντικό έργο που επιτελούν οι Αστυνομικοί, ιδιαίτερα τώρα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, για τις δράσεις που πραγματοποιούνται και για τρέχοντα θέματα.


Ακολούθησε επιμέρους ενημέρωση του κλιμακίου της Ν.Δ. από τον πρόεδρο των αποστράτων κ. Σπ. Κίτσιο, από το αυτοδιοικητικό στέλεχος και απόστρατο αστυνομικό Κοσμά Βούλγαρη και για τα συνδικαλιστικά θέματα από τον κ. Άκη Κωνσταντινίδη.


***

Με μια χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης για τους άπορους, η Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Ιωαννίνων παρέδωσε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κοπάνων τρόφιμα και χρηστικά είδη, ενόψει των εορτών.

Τα είδη παρέδωσε η πρόεδρος Λένα Σταμάτη, ο Σπύρος Ντάκουλας από τη ΔΗΜΤΟ Ιωαννίνων και η εθελόντρια Μάρθα Αντωνίου και τα παρέλαβε ο πατήρ Αποστόλης, ο οποίος ευχαρίστησε τη Διοικούσα Επιτροπή, εγκωμιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή.