ΑΛΒΑΝΙΑ: Φόρουμ κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Αλβανίας, στο οποίο συμμετέχει η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, οργάνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον φόρουμ  με θέμα: «Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών και της νεολαίας στην πρόληψη του εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού». 

Τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο εκπροσώπησε ο επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, ο οποίος και με τη στάση ζωής του εκφράζει τη συνδιαλλαγή και την αλληλοκατανόηση.

Μιλώντας οι εκπρόσωποι των θρησκειών και ειδικότερα ο ηγέτης των Μουσουλμάνων της Αλβανίας Μπουγιάρ Σπαχίου,  ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Δυρραχίου των Καθολικών Γεώργιος Φρέντο, ο επικεφαλής των Μπεκτασί Έντμοντ Μπραχιμάγι και ο πάστορας της Ευαγγελικής Συμμαχίας της Αλβανίας Γίλλι Ντότσι και ο Επίσκοπος Άστιος εκ μέρους του κ. Αναστασίου τόνισαν τη συμβολή και το έργο των θρησκευτικών κοινοτήτων στην προώθηση της κοινωνικής ειρήνης και του διαλόγου, μέσω της εκπαίδευσης των νεότερων γενεών, μακριά από κάθε ριζοσπαστισμό και εξτρεμισμό.

Ο αληθινός σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε ανθρώπινου προσώπου και της αξιοπρέπειάς του, είναι η σταθερή γραμμή πλεύσης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Επεδίωξε και τα κατάφερε στην Αλβανία οι ειρηνικές φωνές και πράξεις των θρησκειών να αποτελούν πνεύμονες συνεργασίας και να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά προς όφελος του λαού.

Η θρησκευτική συνείδηση με την ποικιλία των μορφών της, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει με διαφόρους τρόπους στην ανάπτυξη ειρηνοφόρων τάσεων και, γενικότερα, στην καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης.

Βαθιά πεποίθηση του κ. Αναστασίου, που αποτελεί και στάση ζωής του, είναι ότι η ειρήνη αρχίζει από μέσα μας, από το βάθος της υπάρξεώς μας.

Συνδέεται με την ταπείνωση, τη συγγνώμη, την ελευθερία από το μίσος, από την πικρία, τη ζήλεια και ανθεί με τη διαρκή κοινωνία με τον Θεό.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιόλογες και χρήσιμες, γιατί έχουν ως ουσιαστικό κέντρο την Αγάπη.

Και μάλιστα μιας αγάπης, που εκδηλώνεται προς όλους, αλλά και προς ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Και ως σώματα και ως ψυχές.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αδύναμοι από μόνοι τους και θέλουν οι ίδιοι, το δείχνουν με τον τρόπο τους, να καθοδηγηθούν και να φωτισθούν από την αγάπη.

Επιθυμούν να γεμίσουν την καρδιά τους. Αναζητούν τη μεγάλη χαρά του χαμένου παραδείσου. Και όταν τη βρίσκουν νιώθουν ευτυχισμένο.

Στόχος των θρησκειών, χωρίς η κάθε μία να χάσει την ιδιαιτερότητά της και τις αρχές της, είναι να δίνουν βασική προτεραιότητα στην αγάπη, που δεν κάνει διακρίσεις, που δεν αποκλείει, που δεν διαχωρίζει, αλλά οδηγεί πάνω από την ομίχλη…