Ο άγνωστος ιερομάρτυρας

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Δεν έχουν διασωθεί πολλά στοιχεία για τον ιερομάρτυρα Διονύσιο Επίσκοπο Κορίνθου, ο οποίος έδρασε στα πρώιμα χρόνια του Χριστιανισμού, στα μέσα περίπου του δεύτερου αιώνα, και η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 29 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα λίγα, που αναφέρονται περί αυτού, ήταν μια ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα, που έκανε προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της χριστιανικής πίστης εν μέσω του ειδωλολατρικού κόσμου.

Η διδασκαλία του είχε ως αποτέλεσμα να μεταστραφούν στο Χρσιτιανισμό πολλοί ειδωλολάτρες, κάτι που έστρεψε το μένος του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου εναντίον του, με αποτέλεσμα να θανατωθεί κατά μια εκδοχή.

Εκείνα τα χρόνια, που ο Χριστιανισμός ήταν σε διωγμό, υπό μία έννοια διώκεται και σήμερα, αλλά υπό άλλες μορφές, τα μέλη της Εκκλησίας, κληρικοί και πιστοί, ήταν αληθινοί ακόλουθοι του Ιησού.

Η Χριστιανική ζωή τους είχε πολλούς αγώνες και κόπους. Σ' αυτό το πλαίσιο, των πολλών αγώνων και κόπων, ενεργούσε και ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. 

Παρ΄ ὀλες, όμως, τις στερήσεις και τους διωγμούς και τους κινδύνους, ακόμη και τον κίνδυνο του θανάτου, όχι μόνο δεν στεναχωρούνταν και δεν απελπίζονταν, αλλά και συνέχιζε το έργο του με θάρρος ακατάβλητο και με ψυχική γενναιότητα, η οποία ήταν πράγματι αξιοθαύμαστη. 

Πολλοί από τους ειδωλολατρικούς κύκλους έβλεπαν με απορία την πίστη  του και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν από ποια πηγή προερχόταν η τόση δραστηριότητα και γενναιότητά του.

Η δυναμική του ήταν η αφοσίωσή του εξ όλης ψυχής και καρδίας στο Σωτήρα Χριστό. Αισθανόταν τον εαυτό του ισχυρό. Τον ενδυνάμωνε η βοήθεια από τον Θεό. 

Να, λοιπόν, το πολύτιμο δίδαγμα, που προσφέρει σε κάθε Χριστιανό, ο βίος του ιερομάρτυρα Επισκόπου Διονυσίου. 

Τα έργα της Χριστιανικής αρετής, τα οποία οφείλουμε να καλλιεργούμε με επιμέλεια, είναι απαραίτητο να έχουν τον φωτισμό του Χριστού. 

Μόνο με την ανθρώπινη προσπάθεια  και με τις ασθενείς δυνάμεις μας δεν είναι εύκολο να νικάμε τους πειρασμούς, ούτε  στις δυσκολίες και στις αντιδράσεις των άλλων εναντίον μας, οι οποίες δεν λείπουν από την καθημερινότητα,  θα μπορούμε  να προσβλέπουμε με υπομονή και ελπίδα προς το Θεό. 

Η χάρη, όμως, την οποία χορηγεί ο Χριστός στους πιστούς Του, αναδεικνύει τον Χριστό αγωνιστή ακλόνητο. Αυτό μαρτυρά και το παράδειγμα του ιερομάρτυρα Διονυσίου.