Δεν είναι εύκολη υπόθεση...

Όπως έγραψε το έγκυρο paramythia-online.grσε πρόσφατη    συνάντησή του στην Κων/πολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για για την επιστροφή του σκηνώματος του αγίου Δονάτου από το ναό της Παναγίας της νήσου Μουράνο της Βενετίας, της Επισκοπής του Torcello, στην Παραμυθιά. 

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Καραγιάννης παρέδωσε και σχετική έγγραφη πρόταση ή τη μετέφερε δια ζώσης της  Μητρόπολης Παραμυθιάς ή ήταν δική του η πρωτοβουλία (την είχε εξαγγείλει και προεκλογικά), αλλά, όπως και να έχει, δεν είναι εύκολη υπόθεση μια τέτοια εξέλιξη και πρωτίστως χρειάζεται επικοινωνία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Αρχικά πρέπει να αιτηθεί, κατόπιν αδείας και ευλογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, την επαναφορά η τοπική Μητρόπολη και από εκεί και μετά να υπάρξει συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να ακολουθήσει αλληλογραφία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το κυριότερο να συμφωνήσει αυτή.

Και είναι απαραίτητο, για ευνόητους λόγους,  πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε επίσημη γραφειοκρατική διαδικασία, να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία,   ώστε να διαφανεί η πρόθεση συναίνεσης.  

Μέχρι τώρα, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη δική μας γνώση και έρευνα (μπορεί να μην είναι και πλήρης), ολόκληρο σκήνωμα δεν έχει επιστραφεί από το Βατικανό, παρά μόνο τεμάχια λειψάνων. Και αυτό, με μεγάλη δυσκολία και ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες.

Αυτό συνέβηκε και στην περίπτωση μικρών τεμαχίων του σκηνώματος του αγίου Δονάτου, που το 2000, ύστερα από  αγώνα ετών, παραχωρήθηκαν στη Μητρόπολη Παραμυθιάς και φυλάσσονται στο μητροπολιτικό ναό.    

Το σκήνωμα του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού, Επισκόπου Ευροίας και Πολιούχου Θεσπρωτίας, σήμερα φυλάσσεται την Παναγία του Μουράνο, σε λειψανοθήκη σχήματος ανθρωπίνου σώματος, σε ύπτια στάση, ενδεδυμένο με αρχιερατικά άμφια.

Πώς βρέθηκε στην Ιταλία; Το 604 οι κάτοικοι της Ευροίας, περιοχή της σημερινής Γλυκής Θεσπρωτίας, το μετέφεραν στην Κασσιώπη Κέρκυρας, προκειμένου να το διαφυλάξουν από βαρβαρικές επιδρομές.

Μετά από πέντε περίπου αιώνες, το 1126, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε στην Κεφαλονιά.

Από εκεί το αφαίρεσε ο Δόγης Δομήνικος Michiel, επιστρέφοντας από στρατιωτική αποστολή στην Παλαιστίνη και έκτοτε σώζεται στη Βενετία.

Να αναφερθεί ότι το 1952 στο ναό του αγίου Basso, που μετατράπηκε σε μουσείο, ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο F. Forlati, κάτω από το πλακόστρωτο του ναού, λίθινη σαρκοφάγος με επιγραφή για τον Άγιο Δονάτο.