ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: Εορτάστηκε χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία η ανακομιδή λειψάνων του αγίου Δονάτου


Εορτάστηκε, χωρίς την καθιερωμένη λιτανεία, λόγω της πανδημίας, η ανακομιδή λειψάνων (29 Σεπτεμβρίου 2000, 21 χρόνια πριν) του αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας, από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας στον άγιο Δονάτο Παραμυθιάς. 

Στην πανηγυρική θεία λειτουργία ιερούργησε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος, ενώ χοροστάτησε και στον εσπερινό μετ' αρτοκλασίας κατά την παραμονή. 

Παραβρέθηκαν στις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021, η Γενική Γραμματέας  Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Πιτούλης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αλκιβιάδης Λάμπρου,  οι τοπικές  αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ. ά.

Τα λείψανα του αγίου Δονάτου πρέπει να τα προσκυνούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ενεργοποιηθεί η συνείδηση της πίστης, που έχει βαθιά μέσα του ο κάθε άνθρωπος.

Αυτή η συνείδηση, που κάποτε σε αυστηρό τόνο μας ελέγχει για κάθε άσχημη πράξη μας. 

Βασανιστική αντιλαλεί μέσα στα βάθη της καρδιάς μας. Όσο και αν προσπαθούμε να την πνίξουμε και να απαλλαγούμε από το άκουσμά της, αυτή επανέρχεται.

Άλλοτε πάλι επικροτεί τα αγαθά σχέδιά μας και μας επιτρέπει να εργασθούμε την αρετή. 

Αυτή η συνείδηση πίστης μας μεταφέρουν τα λείψανα του αγίου Δονάτου, που αποδεικνύεται σωτήρια αφύπνιση στον πνευματικό λήθαργο της ψυχής μας, πυξίδα στην πορεία της ζωής. 

Ας αγωνιστούμε, όπως έκανε ο άγιος Δονάτος, να ακολουθούμε τη συνειδητή πίστη και στα σημαντικά και στα θεωρούμενα μικρά και ασήμαντα.