Τιμήθηκαν οι Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες

Του π. Ηλία Μάκου

Οι Ηπειρώτες ευεργέτες, που τα μεγαλουργήματά τους είναι ζωντανά μέχρι σήμερα, τροφοδότησαν την ψυχή του Έθνους με την ιδεολογία της προσφοράς, που, ευτυχώς, αν και σπανίζει, δεν λείπει από τις ημέρες μας. 

Στα Ιωάννινα εορτάστηκε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 η "Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών". 

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μητροπολιτικό ναό του αγίου Αθανασίου και τρισάγιο στο Μνημείο Ηρώων Μπιζανομάχων, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. 

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ηπειρώτης Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης  Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "Τιμούμε  τη μνήμη αυτών των σπουδαίων ανθρώπων, όχι μόνο για την τεράστια προσφορά τους, με την οποία, αναμφισβήτητα, συνέβαλαν καθοριστικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του έθνους και του τόπου, αλλά ίσως κυρίως για το κίνητρο αυτής της προσφοράς, που δεν ήταν άλλο από την αγάπη τους για την Πατρίδα. Η ευεργεσία προς την πατρίδα, η εθνική ευεργεσία είναι χαρακτηριστικό των ελευθερόφρονων ανθρώπων, πολιτών. Πρόκειται για το ίδιο κίνητρο, που πριν από 200 χρόνια, ώθησε το γένος μας στην έναρξη της επαναστάσεως του 1821. Η αγάπη. Για την ελευθερία της Πατρίδας. Την εθνική ανεξαρτησία. Την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη».

Να σημειωθεί ότι οι εθνικοί ευεργέτες, οι οποίοι ξεκίνησαν πάμφτωχοι από τον τόπο τους και ξενιτεύτηκαν, αλλά όταν πλούτισαν, τα έδωσαν όλα στην πατρίδα τους για το καλό των συμπατριωτών τους, στηρίχθηκαν στις ηθικές αξίες. 

Αφετηρία των μεγάλων ευεργεσιών τους ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι με ηθικές αρχές, με ζωή ακέραια, με φόβο Θεού και χριστιανική συνείδηση, με ειλικρινή και ανιδιοτελή πατριωτισμό.  

Και οι ευεργεσίες τους έγιναν μόνο και μόνο για τη χαρά της προσφοράς. Αυτή είναι η ψυχή των Ηπειρωτών Ευεργετών. Ζυμωμένη με τον πόθο, με τη λαχτάρα της προκοπής και της προόδου. 

Η προσφορά τους πλατιά, απεριόριστη. Μια προσφορά που θα ζει για πάντα, που αυξάνει, που ανανεώνεται, που  κάθε τόσο φαίνεται πόσο χρήσιμη είναι, και γίνεται τελικά μεγαλειώδης.