Όταν νιώθεις Έλληνας, είσαι Έλληνας! - Του π. Ηλία Μάκου (Από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ")

 


Με αφορμή τις μεγάλες επιτυχίες του Αντετοκούνμπο, που αγωνίζεται ως μπασκεμπολίστας στο ΝΒΑ και έγινε πρωταθλητής με την ομάδα του Milwaukee Bucks το 2021, να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, επώνυμες και ανώνυμες μεταναστών, που είτε γεννήθηκαν στη χώρα μας, όπως ο Γιάννης από Νιγηριανούς γονείς, είτε ήρθαν εδώ σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία, που είναι Έλληνες, γιατί απλά νιώθουν Έλληνες στην ψυχή τους!

Και μάλιστα καλοί Έλληνες, που ξεχωρίζουν από κάποιους αυτοεπειδυκνυόμενους Ελληναράδες, οι οποίοι πουλάνε κούφιο πατριωτισμό.

Και ας γνώρισαν εδώ και δύσκολες στιγμές, όπως φτώχεια, ταλαιπωρία και περιφρόνηση ( ο Αντετοκούνμπο, για παράδειγμα, πούλαγε τσάντες στο δρόμο), ενώ υπήρξαν και εκείνοι, που τους αγκάλιασαν με στοργή, γιατί στα πρόσωπά τους δεν είδαν ούτε το χρώμα τους, ούτε την καταγωγή τους, ούτε το θρήσκευμά τους, αλλά έναν συνάνθρωπο.

Δεν μπορεί, επίσης, να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, αν και δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα, ότι η Ελίνα Τζένκο, θεωρούμενη στα χαρτιά Αλβανικής καταγωγής, στην ουσία είναι Ελληνίδα, αφού οι γονείς είναι Κορυτσαίοι και η ίδια γεννήθηκε στην Ελλάδα (αλλά χρειάστηκε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, 16 ολόκληρα χρόνια, για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα), σε πρόσφατη διάκρισή της στο ακόντιο, δάκρυα υπερηφάνειας για την πατρίδα της κύλησαν στα μάτια της με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.

Και ταυτόχρονα έκανε μια συμβολική κίνηση: Έβαλε το χέρι στην καρδιά της, δείχνοντας ότι η Ελλάδα είναι μέσα της.

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις απλών ατόμων, μεταναστών, που ζουν και στην επαρχία, και οι οποίοι δεν αισθάνονται ξένοι, αλλά Έλληνες.

Και το αποδεικνύουν στην πράξη, συμμετέχοντας στα κοινά, συστήνοντας εθελοντικές ομάδες προσφοράς στην τοπική κοινωνία, όπως η διανομή ρούχων σε ντόπιους άπορους.

Η Ελλάδα η ανθρωπογεννήτρια, η μητέρα της φιλοσοφίας, της επιστήμης και της τέχνης, του Ηρακλή και του Προμηθέα, του Πολιτισμού και του Αθρωπισμού, των "Παρθενώνων" και των "Μαραθώνων", της ελευθερίας και της δημοκρατίας, είναι μια ιδέα, που κυριεύει το είναι ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη φυλετική τους προέλευση και τους μεταμορφώνει σε Έλληνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούνται την Πατρίδα τους. Αποκτούν και μία ακόμη...

Αυτό είναι το μεγαλείο της Ελλάδας, που, παρά τα προβλήματά της και τις δυσκολίες της, βασίλεμα δεν έχει...

Και κάνει ανθρώπους, που άλλα κράτη είναι η ρίζα τους, να την κλείνουν βαθιά μέσα τους και να τη λαχταράνε...

Και να μην αρχίσουν να "μουρμουρίζουν" ορισμένοι ότι πάλι υπέρ των μεταναστών γράφουμε.

Όχι, για ανθρώπους κάνουμε λόγο, όποιοι και αν είναι, από όπου και αν ήλθαν, ό, τι και αν πιστεύουν, ό,τι γλώσσα και αν μιλούν . Για ανθρώπους και μόνο...

Σαφώς το μεταναστευτικό είναι θέμα, και μάλιστα σοβαρό, για την Ελλάδα. Και βεβαίως η χώρα μας έχει υπερπληθώρα μεταναστών.

Επίσης εμφανίζουν ορισμένοι από αυτούς παραβατική συμπεριφορά, που δημιουργεί ανασφάλεια και επικινδυνότητα.

Ωστόσο οι μετανάστες, δεν είναι για τα... σκουπίδια, όπως κάποιοι ακραίοι νομίζουν και τολμούν και το φωνάζουν κιόλας.

Ορισμένοι, όχι όλοι βέβαια, γίνονται ένα με τους Έλληνες και συμπεριφέρονται ως Έλληνες.

Όσοι "γκρινιάζουν" ότι "δεν τους θέλουμε, τους ταΐζουμε, μας παίρνουν τις δουλειές, θα κυριαρχήσουν" και τα υπόλοιπα γνωστά αναμασήματα, ας δουν πως μερικοί από αυτούς δένονται με την Ελλάδα και τη θεωρούν Πατρίδα τους.

Αδιαμφισβήτητα είναι καθήκον των αρχών να εμποδίζεται η προσέλευση μη νόμιμων μεταναστών, να επιστρέφουν ταχύτατα στον τόπο προέλευσής τους αυτοί, που δεν δικαιούνται παραμονής, να φυλάσσονται τα σύνορα και να εξασφαλίζεται η ειρήνη στην καθημερινότητά μας.

Όπως είναι και πραγματικότητα ότι υπάρχουν μετανάστες, που ενσωματώνονται κοινωνικά, αποκτούν ελληνικό φρόνημα, αφομοιώνουν το Ελληνικό ήθος, διακηρύττουν ότι είναι Έλληνες.

Και άλλοι τιμούν την Ελλάδα με τις διακρίσεις τους και άλλοι συνεισφέρουν ό,τι μπορούν.

Χωρίς κανένα μίσος, χωρίς κανένα φανατισμό, με πνεύμα και φρόνημα αλληλεγγύης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την εσωτερική τους ανάγκη να θέλουν, όσοι θέλουν, να είναι Έλληνες, αφού έτσι τους προστάζει η συνείδησή τους και να ενεργούν ως Έλληνες.

Κοντινός μας δεν είναι μόνο ο τοπικά ή κοινωνικά κοντινός, ο συγγενής ή ο ομοεθνής ή ο ομόθρησκος.

Τα εξωτερικά στοιχεία δεν κάνουν κάποιον κοντινό μας, αλλά η ευαισθησία του και η ευαισθησία μας.

Ο κοντινός μας δεν δίνεται, αλλά γίνεται. Κοντινός μας μπορεί να είναι κάθε άνθρωπος, ακόμη και ο εχθρός μας.

Αλλά και εχθρός μας μπορεί να είναι κάθε άνθρωπος, ακόμη και ο τοπικά και κοινωνικά κοντινός μας, ο συγγενής μας, ο συντοπίτης μας.

Η σύγχρονη βιολογία αποφαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από φυλή ή φύλο, έχουν γενετική ταύτιση κατά 99,9%.

Μόνο ένα χιλιοστό του γονιδιώματος είναι οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.

Άρα η αδυναμία να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τους άλλους δεν έχει να κάνει με τη φύση μας, αλλά με τα ιδεολογήματά μας.

Πολλά πράγματα είναι αυτονόητα σ' αυτή τη ζωή. Απλά χρειάζεται να τα θυμόμαστε...