Προβλήματα την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου

Την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου παρουσιάστηκαν  προβλήματα και μάλιστα σοβαρά.

Το βασικότερο απ' όλα είναι ότι δεν μπορεί να περάσει κανείς τα σύνορα από τη γειτονική Αλβανία προς τη Θεσπρωτία, γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί από το ελληνικό κράτος το σύστημα plf, που χωρίς τη συμπλήρωσή του δεν μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες από την Αλβανία προς την Ελλάδα.

Εξάλλου μέχρι στιγμής δεν εκδόθηκε η  υπουργική απόφαση για τη διακίνηση φορτηγών με εμπορεύματα, οπότε η εμπορική δραστηριότητα γίνεται μόνο μέσω Κακαβιάς.

Το μόνο, που εξυπηρετεί το άνοιγμα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι η διέλευση αυτοκινήτων και ατόμων από την Ελλάδα προς την Αλβανία και όχι το αντίστροφο. 

Σχετική δήλωση έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, χαρακτηρίζοντας "φιάσκο" και "μπάχαλο" την κατάσταση.  

Είναι δεδομένο ότι την πρώτη ημέρα παρατηρήθηκαν προβλήματα, καθώς, αν και αποφασίστηκε, ύστερα από πιέσεις διάφορων παραγόντων το άνοιγμά του, ύστερα από εννέα μήνες, που παρέμενε κλειστό, φάνηκε ότι το κράτος δεν ήταν απόλυτα προετοιμασμένο  και προέκυψαν  αστοχίες. 

Ωστόσο αναμένεται τις επόμενες ώρες και ημέρες να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες, αυτό τουλάχιστον ελπίζουμε, όπως η εγκατάσταση του συστήματος plf , που θα επιτρέπει τη μετακίνηση πολιτών από Αλβανία προς την Ελλάδα, καθώς και η διέλευση φορτηγών με εμπορεύματα. 

Αλλιώς δεν θα έχει ουσιαστικό νόημα το άνοιγμα του Τελωνείου Μαυροματίου.