Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος ικανοποιητικές οι πληρότητες στα παράλια Θεσπρωτίας και Ηπείρου - Του Κώστα Αγόρη

Ένα πρώτο «άλμα» προς την κανονικότητα όσον αφορά και στον τουριστικό τομέα θα κάνει τις επόμενες ημέρες η Ήπειρος, έπειτα από την απελευθέρωση όλων των μετακινήσεων και με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ουσιαστικά από αύριο ξεκινάει επίσημα η φετινή θερινή περίοδος και αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού τόσο προς τα παράλια αλλά και προς τα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων που επίσης αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, ειδικά το Ζαγόρι!

Τα καταλύματα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους σχεδόν και στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως επιβεβαιώνει στον «Π.Λ.» ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Στάθης Σιούτης, ενώ στα παραθαλάσσια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας οι πληρότητες είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο έπειτα από πολύ καιρό.
Βοηθούν φυσικά οι καλές τιμές, ενώ σύμμαχος θα σταθεί ο καιρός, τουλάχιστον για όσους κατευθυνθούν προς θάλασσα. Αυξημένα μέτρα αστυνόμευσης θα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της περιοχής μας.

Ο Νομός Ιωαννίνων

Κινητικότητα παρατηρείται, έπειτα από πολύ καιρό, στον Νομό Ιωαννίνων ενόψει τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Τα ξενοδοχεία τόσο στην πόλη όσο και στα ορεινά έχουν ανοίξει σχεδόν στο σύνολό τους. Στα Γιάννενα η ζήτηση δωματίων αφορά σε Έλληνες επισκέπτες και Ισραηλινούς.
Ο ορεινός κορμός πάλι έχει γεμίσει σχεδόν, με βάση τις κρατήσεις. Στα χωριά του Ζαγορίου παρατηρείται πληρότητα 100%, όπως αναφέρει ο Στάθης Σιούτης, ενώ καλά κινούνται και εκείνα των Τζουμέρκων.
Ειδικά για το Ζαγόρι, ο γάμος του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού έχει παίξει βασικό ρόλο στο να γεμίσουν τα καταλύματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, πρόκειται για μία εξαιρετική διαφήμιση της περιοχής που μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου, ενώ το πολυσυζητημένο αυτό κοσμικό γεγονός μπορεί να γίνει η αφετηρία προκειμένου να αγοράσουν εκτάσεις και να φτιάξουν πολυτελή ησυχαστήρια στην περιοχή και «συνάδελφοι» του κ. Λαιμού. Χθες, πάντως, προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο τα πρώτα ιδιωτικά τζετ που έφεραν στην περιοχή μας προσκεκλημένους για τον γάμο στο Πάπιγκο.

Πλήγμα η Κακαβιά

Ωστόσο, σοβαρό πλήγμα για την πόλη μας εξακολουθεί να επιφέρει ο περιορισμός στους εισερχόμενους από Αλβανία πολίτες μέσω της Κακαβιάς. Σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά η Ένωση Ξενοδόχων ζήτησε να αυξηθεί ο ημερήσιος αριθμός τους και ήδη έχει ανέβει στους 1.500. Ωστόσο, κι αυτό το νούμερο είναι πάρα πολύ μικρό.
Έτσι, τα καταλύματα των Ιωαννίνων αλλά και εκείνα στα παράλια θα στερηθούν τους επισκέπτες που φτάνουν εδώ οδικώς όχι μόνο από την Αλβανία, αλλά και από διάφορες άλλες Βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Σημειώνεται ότι στη Βόρειο Ελλάδα έχουν ανοίξει και λειτουργούν κανονικά και οι δύο μεθοριακοί σταθμοί.

…Και τα παράλια

Μπορεί να μην παρατηρείται το... αδιαχώρητο όπως συνέβαινε προ πανδημίας, όμως οι κρατήσεις στα παράλια της Ηπείρου για το τριήμερο είναι ικανοποιητικές και αναμένεται να δώσουν μία καλή ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού ακριβώς πάνω στην έναρξη της θερινής περιόδου.
Οι πληρότητες στα καταλύματα Πρέβεζας και Θεσπρωτίας αγγίζουν το 80%, όμως δεν είναι ενδεικτικές της κίνησης του τριημέρου, αφού εκτός απ’ όσους νοικιάζουν δωμάτια, θα κατέβουν σε Σύβοτα, Κανάλι, Πάργα, Πλαταριά κλπ. παραθαλάσσια θέρετρα για τα πρώτα τους μπάνια κι όλοι εκείνοι οι οποίοι διατηρούν εξοχικά σπίτια. Μόνο από τα Γιάννενα θα αναχωρήσουν σήμερα και αύριο εκατοντάδες οικογένειες, με εξαίρεση εκείνες που έχουν μαθητές οι οποίοι δίνουν Πανελλήνιες. Αναμένεται λοιπόν μεγάλη κίνηση σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου.
Στο μεταξύ, οι τιμές στα δωμάτια εμφανίζουν πτώση σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που ισχύει και για τα γειτονικά νησιά του Ιονίου, όπου βρίσκει κανείς πιο εύκολα και πιο οικονομικά καταλύματα για διαμονή. Σ’ αυτό, εκτός των υπόλοιπων γνωστών λόγων, συμβάλλει και η απουσία τουριστών από τη Βρετανία που συνήθως κατέφθαναν μαζικά τέτοια εποχή σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Λευκάδα και η Πάργα.

Μέτρα στους δρόμους

Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για το διάστημα από σήμερα, Παρασκευή και μέχρι τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, λόγω της αυξημένης κίνησης των εκδρομέων και με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των ατυχημάτων.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ανάπτυξη μέτρων και ειδικών δράσεων εντός των πόλεων, καθ’ όλη την περίοδο του τριημέρου, αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών ελέγχων, αλλά και αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.).

Σύμμαχος ο καιρός

Σύμμαχος στην έξοδο των εκδρομέων του τριημέρου θα είναι ο καιρός, ο οποίος ειδικά στα παράλια της Ηπείρου και στα Νησιά του Ιονίου θα είναι αίθριος σε όλη τη διάρκειά του, πιθανώς με κάποιες αραιές συννεφιές κατά τόπους το πρωί.
Η θερμοκρασία στη Πρέβεζα, την Πάργα, τα Σύβοτα και την Ηγουμενίτσα θα φτάσει αύριο τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ Κυριακή και Δευτέρα αναμένεται να τους ξεπεράσει αγγίζοντας τους 33 με 34 βαθμούς.

Στα Γιάννενα το σκηνικό θα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα και αύριο θα σημειωθούν απογευματινές βροχές, ενώ Κυριακή και Δευτέρα αυξάνει η ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία θα αγγίξει και εδώ τους 30 – 31 βαθμούς, ενώ στα ορεινά θα είναι δυο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.