Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (30/6/2021)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΜΠΡΑ΅ΙΜΗ

Στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου και με σκοπό την αποδοτικότερη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, προς όφελος των πολιτών, ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων.

Ειδικότερα η κ. Μπραΐμη συναντήθηκε με τον Γεώργιο Ζάψα ("ΚΟΙΝΌ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ"), Σπυρίδωνα Ριζόπουλο ("ΟΡΊΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-Περήφανοι ξανά!"), Δημήτριο Δημητρίου ("ΉΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ") , Γεώργιο Πρέντζα Γεώργιο ("ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ") , Ζωή Γαλατά ("ΑΡΙΣΤΕΡΉ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ"), Κων/νο Νουτσόπουλο ("ΑΝΥΠΌΤΑΚΤΗ ΗΠΕΙΡΟΣ") Κωνσταντίνο Αναγνώστου ("ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΑΥΓΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ"), καθώς και με τον Αθανάσιο Βλέτσα (ανεξάρτητο περιφερειακό σύμβουλο).

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, την Τρίτη 29 Ιουνίου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τοποθετήθηκε σε διάφορα ζητήματα.

Πρόγραμμα εμβολιασμού: Ο Περιφερειάρχης  ζήτησε να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. «Είμαστε σε καλή εποχή, αλλά από τις ιχνηλατήσεις βρίσκουμε προβλήματα» ανέφερε για να προσθέσει ότι παρά το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων 10.000 εμβολιασμοί ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο για να έχουμε «ένα καλύτερο αύριο». 

Πρόγραμμα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19:  Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για πληρωμή 3.200 επιχειρήσεις, από τις οποίες έχουν εξεταστεί 2.500, που έχουν περάσει τη φάση του αρχικού ελέγχου. Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 12 εκ. ευρώ σε δικαιούχους επί συνόλου 45,6 εκ. ευρώ, με τον Περιφερειάρχη να εκτιμά ότι μέχρι την 15η Ιουλίου θα έχουν τελειώσει οι διαδικασίες για τους περισσότερους εξ αυτών. 

 Για τις προσλήψεις ανέργων: Η υλοποίηση του Προγράμματος απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία και όσοι προσλήφθηκαν είναι άνεργοι και απασχολούνται στην Πολιτική Προστασία. «Εμείς ανταποκριθήκαμε, ας ανταποκριθούν κι άλλοι φορείς», εξήγησε ο Περιφερειάρχης. 

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Στράτου Ιωάννου

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε επί θέματα τουρισμού ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» με αναφορές στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της κ. Σπ. Ριζόπουλος με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Ως καθ΄ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης έστειλα το δημοσίευμα στον κ. Θεοχάρη και μιλήσαμε την περασμένη Παρασκευή. Μου είπε ότι ο κ. Ριζόπουλος περιγράφει προσωπικές απόψεις του που δεν ανταποκρίνονται στις δικές μου απόψεις. Δεν χρειάζομαι τον κ. Ριζόπουλο να με βοηθήσει έχω υπηρεσία Τύπου που θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει την άποψή μου. Όλη  η χώρα γνωρίζει τις απόψεις μου, γνωρίζει πόσο πιστεύω στην Ήπειρο, η οποία σαφώς είναι  τουριστικός προορισμός και το έχω πει επανειλημμένως δημοσίως. Όποιος κάνει τέτοιες δηλώσεις βλάπτει την Ήπειρο». Αυτές είναι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, ο οποίος με εξουσιοδότησε να τις πω εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε άλλα τρία σημεία της ίδιας ανακοίνωσης της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»  για το επίπεδο φιλοξενίας, για σοβαρό ξένο τουρισμό και τον υπέρμετρο τοπικισμό: «Αυτά κάνουν ζημιά. Είμαστε σε εποχή που οι επιχειρηματίες του κλάδου θέλουν να φέρουν κόσμο στην περιοχή. Και βγαίνει ένας επικεφαλής παράταξης  και λέει ότι δεν είμαστε έτοιμοι. {…} Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσφήμιση, αυτό είναι τραγικό. Η Ήπειρος είναι ο, τι καλύτερο υπάρχει σε φιλοξενία και σε κάθε επίπεδο», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου.  

Η συζήτηση για τη «ΣΧΕΔΙΑ»

Εκτενής συζήτηση για το Κέντρο  Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΣΧΕΔΙΑ», μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που μετέχουν στο Δ.Σ. της «ΣΧΕΔΙΑ» Β. Γοργόλης (ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας) Μ. Κιτσανού (ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου) και η Ανθή Μάστακα ως εκπρόσωπος του  Δικηγορικού Συλλόγου. 

Όπως τονίστηκε έχει προκληθεί μια «νοσηρή κατάσταση» η οποία οφείλεται στην προσωπική αντιδικία του Προέδρου με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο.  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι επίκειται η λειτουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στα Ιωάννινα.

Ο κ. Β. Γοργόλης αναφέρθηκε διεξοδικά στην αντιπαράθεση των δύο, με την επισήμανση ότι μέχρι το 2019 είχαν αγαστή συνεργασία, ενώ όπως είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο αποθεματικό. «Μπήκαμε στο Δ.Σ. όταν η «φωτιά είχε ανάψει», μετά από παραιτήσεις προηγούμενων μελών.  Υπήρχε κόντρα του  Προέδρου με μέλη Δ.Σ. που  δεν ενημερωνόταν.   Στο πρώτο Δ.Σ. που συμμετείχα έγινε καταγγελία για  χρήση θεραπευτικού προγράμματος. Η απόφαση  για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διερεύνησης της καταγγελίας, προήλθε  από μένα,  όταν ζητήθηκε να απευθυνθούμε στον ΟΚΑΝΑ και εξουσιοδοτήθηκε να πάει ο Πρόεδρος». 

Ο Περιφερειάρχης  κ. Αλεξ. Καχριμάνης, όπως επιβεβαίωσε και η κ. Μ. Κιτσανού στη «ΣΧΕΔΙΑ» εφαρμόζονταν και θεραπευτικό πρόγραμμα. Ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε μάλιστα συζήτηση, που είχε γίνει στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, αλλά και τους επίσημους απολογισμούς της, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Πρόσθεσε ακόμη  ότι η Περιφέρεια Ηπείρου καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό για τη ΣΧΕΔΙΑ, έχοντας εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το 2019.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Στη συνεισφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο δημόσιο σύστημα υγείας και τις επιδόσεις της χώρας μας στον εμβολιασμό για τον Covid-19 εστίασε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

O κ. Γιόγιακας παρέθεσε στοιχεία με τα οποία καταρρίπτεται η κριτική περί αποτυχίας ή περιορισμένης επιτυχίας του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού αναφέροντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η καλύτερη θέση σε ρυθμό εμβολιασμού και μέσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστό πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. «Ας μην αδικούμε, λοιπόν, όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για χάρη αβέβαιων και πρόσκαιρων εντυπώσεων. Και ας συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε ξανά στη δύσκολη θέση των τελευταίων μηνών, όπου δοκιμάστηκαν αντοχές και δυνάμεις ασθενών, εργαζομένων, νοικοκυριών, επιχειρήσεων», τόνισε ο βουλευτής Θεσπρωτίας στο κλείσιμο της ομιλίας, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί:

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά έργα του προγράμματος δωρεών «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 440 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ένταξη  ενός 5ετούς επιστημονικού προγράμματος ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία η υποστήριξή τους, όπως και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, που είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες λόγω των lockdown.


Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

Σε ανακοίνωσή του περί των κινητοποιήσεων για τη χερσαία ζώνη ο κ. Σωτήρης Γιάκης,  αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά τους. 

Και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι " η ουσία του θέματος χάνεται εντελώς. Η κοινωνία δεν θα ενημερωθεί ποτέ για το τεράστιο διακύβευμα για την πόλη και όλοι θα έχουν έτοιμες τις προφανείς δικαιολογίες τους, όταν όλα θα έχουν τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Επιστολή στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη έστειλε ο επικεφαλής της παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" Σπύρος Ριζόπουλος, βάζοντας δύο θέματα: Το πρώτο ζήτημα αφορά τις «Προτάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Ζίτσας» και το δεύτερο στις εξελίξεις για τη "Σχεδία". 

Εξάλλου οι "Ορίζοντες Ηπείρου" σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι "με συμμετοχή 2% στο τουριστικό προϊόν της χώρας, δεν μπορείς να θεωρείσαι ανταγωνιστικός προορισμός. Είναι μια κοινή διαπίστωση βάσει των αριθμών την οποία μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν μπορούν να αντιληφθούν. Αυτή την πραγματικότητα δεν αμφισβητούν ούτε οι επαγγελματίες του κλάδου, ούτε ο κ. Ριζόπουλος, ούτε ο ίδιος ο υπουργός, ούτε κανείς.

Το ότι η Ήπειρος λοιπόν δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό είναι μέγιστη αποτυχία της σημερινής περιφερειακής αρχής και προσωπικά του κ. Ιωάννου, που έχει την ευθύνη του τουρισμού.

Από τον πανικό του ο κ. Ιωάννου, αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες του, επιτέθηκε κατά τη διάρκεια του  Περιφερειακού Συμβουλίου, στον κ. Ριζόπουλο κι  εσκεμμένα παραποίησε τη συζήτηση του με τον Υπουργό.

Ο κ. Ριζόπουλος θεώρησε σημαντικό να επικοινωνήσει άμεσα με τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος του απάντησε λέγοντας του ότι η δουλειά του είναι να σέβεται όλες τις απόψεις".