Συνεχίζουν να "πεθαίνουν" τα πλατάνια της Θεσπρωτίας...


Τα πλατάνια στη Θεσπρωτία, κυρίως στις όχθες του Καλαμά και του Αχέροντα, αλλά και σε άλλα σημεία συνεχίζουν να "πεθαίνουν" το ένα μετά το άλλο.
 Πολλοί αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), που δραστηριοποιούνται στην παρακαλάμια ζώνη της Θεσπρωτίας, διαπιστώνουν ότι τα πλατάνια δίπλα στον ποταμό "πεθαίνουν". Για παράδειγμα, από τη Βροσίνα μέχρι τη Νεράϊδα, πολλά πλατάνια, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν ξεραθεί. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την  καταστροφή  της παρόχθιας βλάστησης των
πλατάνων. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς,
«οι οικολογικές συνέπειες στο εγγύς μέλλον αναμένεται να είναι τραγικές". Πρόκειται για την ασθένεια "μεταχρωματικό έλκος", η οποία εδώ και μία περίπου πενταετία, μαστίζει την περιοχή και που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ο 
οποίος εισβάλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες,
από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του 
δένδρου.  
Ο Καλαμάς, ένα από τα ωραιότερα ποτάμια της Ελλάδας, πηγή ζωής για άγρια ζώα, ψάρια και πουλιά, μετά τη μαζική προσβολή δένδρων, κινδυνεύει να μετατραπεί σε "νεκροταφείο" πλατάνων.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους τα αφανίζει. Σύμφωνα με  στοιχεία του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων η επικίνδυνη και θανατηφόρα αυτή ασθένεια έχει νεκρώσει πάρα πολλά πλατάνια δέντρα  και αν δεν ληφθούν πιο σοβαρά μέτρα, η οικολογική καταστροφή τα επόμενα χρόνια αναμένεται τεράστια. 

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στη Θεσπρωτία η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani.

Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.

Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες. 

Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται· έτσι μπορούν να διακριθούν από τα γειτονικά υγιή φύλλα. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. 

Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Οι βασικοί παράγοντες, σύμφωνα με τους ειδικούς, της μετάδοσης είναι ανθρωπογενείς, μέσω μη απολυμασμένων μηχανημάτων έργων, τσεκουριών και άλλων εργαλείων ή φύλλα. 

Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν. 

Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.   

Η. Μ.