Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (18/5/2021)

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΕΡΓΑ

Μπορούν πλέον να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του έργου «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Αμφιθέας και Αγ. Ταξιάρχη Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού  3.355.028 ευρώ, μετά τη διατύπωση θετικής γνώμης της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης του έργου. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.
Επίσης, με έγγραφο της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας προς τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και την προκήρυξη του έργου «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Δ.Κ. Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 2.839.749,29 ευρώ.

Τέλος, από την Ε.Υ.Δ. διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη για τη διακήρυξη των έργων:

     «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση στην Υποδομή των Φωτεινών Σηματοδοτών του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογισμού 830.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ιωαννιτών.

«Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ζίτσας», προϋπολογισμού 572.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης το Δήμο Ζίτσας

        Προμήθεια βυτιοφόρου οχήματος – αποφρακτικού», προϋπολογισμού 570.400 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑ Αρταίων.

ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΗΣ: "ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΨΗΦΙΑΚΑ..."


Ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, τοποθετήθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και Παραγωγής και Εμπορίου, τα μέλη των οποίων ενημέρωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», κυρία Margrethe Vestager.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού καλωσόρισε την κ. Vestager, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι, «η πανδημία επιτάχυνε τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στις ζωές όλων μας. Η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να μεταβούμε στη νέα Ψηφιακή εποχή χωρίς κανείς να μείνει πίσω, αλλά και να μην μείνει και η Ευρώπη πίσω στην ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Κίνα».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες της χώρας, τις αρνητικές τους συνέπειες αλλά και στις σημαντικές προσπάθειες,  που έχει κάνει η Ελλάδα για να τις υπερβεί, καθώς όπως τόνισε, «η χώρα μας, ως προς τον δείκτη ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας DESI, βρίσκεται κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου σε όλους τους επιμέρους δείκτες, της συνδεσιμότητας στο Internet, στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού, στην χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις αλλά και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 

Έχουμε μπει όμως στο σωστό δρόμο, η χώρα μας για πρώτη φορά σύστησε Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το 2016 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατάρτισε ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική εγκεκριμένη από την Commission. Αυτό ήταν που επέτρεψε να αποδεσμευτούν κονδύλια ύψους 1.2δις € που είχαν παγώσει ως ποινή (conditionality) από την ΕΕ, λόγω προγενέστερων κακών επιδόσεων».



ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Σε συνέντευξή του  ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, εξήγησε,  πρώτον, ότι στη συνεδρίαση της Μ. Δευτέρας, όταν προκλήθηκε από περιφερειάρχη, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας αλήθειες και δείχνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πολιτικά τα φαινόμενα περιφρόνησης και αλαζονείας που ισχύουν τα τελευταία 22 χρόνια.

Δεύτερον, χαρακτήρισε τη στάση του την ημέρα της ανακοίνωσης της παραίτησης του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ως ένδειξη πολιτικής μεγαλοψυχίας, αποδεικνύοντας ότι οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν τη στόφα της παράταξης που μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των ηπειρωτών.

Τρίτον, τόνισε ότι με την πρωτοβουλία της ανακοίνωσης της αποχής της παράταξης από την ψηφοφορία εκλογής της νέας προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου  απέδειξε ότι η παράταξή του δεν θα επιτρέψει ποτέ να απειληθούν οι θεσμοί.

Τέταρτον, ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Καχριμάνη να  απολογηθεί δημόσια απέναντι στους απανταχού ηπειρώτες οι οποίοι υπεραμύνονται του πατριωτισμού τους με τον καλύτερο τρόπο.