Τοπικά πολιτικά και παραπολιτικά (11/5/2021)

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: "ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ"

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε ότι 
«η ανακοίνωση από την υπουργό Πολιτισμού  της  πρότασης, που κατατέθηκε   στο Ταμείο Ανάκαμψης, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για υλοποίηση  μιας πρώτης σειράς στην Ήπειρο, μέσω του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος.

Δύο από τα έργα αυτά έχουν ωριμάσει χάρη στις πρωτοβουλίες, τις προσπάθειες και  χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Πρόκειται για δύο εμβληματικά μνημεία πολιτισμού, όπως είναι  η αποκατάσταση και συντήρηση του τζαμιού Καλούτσανης και του κάστρου Κιάφας στο Σούλι. Για να ολοκληρωθούν οι δύσκολες μελέτες και να συνταχθούν έγκαιρα τα τεχνικά δελτία,  χρειάστηκαν ευρύτερες συνεργασίες των Υπηρεσιών της  Περιφέρειας με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου και  με Τεχνικούς Συμβούλους.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι έτοιμη να διαβιβάσει μελέτες και για άλλα έργα και δράσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που ετοιμάζουν άλλα Υπουργεία για υποβολή τους στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της να  αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής μας».


ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Με πρόσκληση της πλειοψηφούσας Συμβούλου Αγνής Νάκου- Δασούλα την Κυριακή 16 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. συνέρχεται- μέσω τηλεδιάσκεψης- το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

·         Υποβολή παραίτησης του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αποδοχή αυτής και εκλογή νέου Προέδρου.

·         Υποβολή παραίτησης του Αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, αποδοχή αυτής και εκλογή νέου Αντιπροέδρου.

ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Η ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, με την οποία τον προτρέπει, πέραν των όποιων εκδηλώσεων πιθανά έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Ηπείρου για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, να προχωρήσει στην φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα και των αντίστοιχων στις αντιπεριφέρειες, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ανήμερα της 19ης Μαΐου, έστειλε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος.

 Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021                                                                                                                                                                                        Kε Περιφερειάρχη,

η παράταξή μας «Ορίζοντες Ηπείρου» προτρέπει την Περιφερειακή Αρχή, πέραν των όποιων άλλων πιθανών εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, να προχωρήσει στη φωταγώγηση του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα και των αντίστοιχων ή άλλων πιο κατάλληλων σημείων στις αντιπεριφέρειες, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ανήμερα της 19ης Μαΐου.

Η ιστορία της Ηπείρου άλλωστε είναι γεμάτη από προσφυγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες ανά την Ήπειρο  ποντιακές κοινότητες, οι οποίες πασχίζουν να διατηρήσουν την προσφυγική τους συνείδηση και στις νέες γενιές Ποντίων.

Οι κινήσεις συμβολισμού και ανάδειξης της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων πρέπει να γίνονται από όλους χωρίς εξαίρεση και είναι καθήκον μας, έστω και συμβολικά, να ταυτιστούμε με τον αγώνα τους. 

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον Ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και η Περιφέρεια Ηπείρου οφείλει να τιμήσει, συμβολικά και ουσιαστικά, με όσα μέσα διαθέτει.

Κινηθείτε άμεσα.

Με εκτίμηση,

Ο Επικεφαλής της Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου»,

Σπύρος Ριζόπουλος