Πολλοί πιστοί στο Ευχέλαιο της Εκκλησίας της Αλβανίας ως φάρμακο κατά των ασθενειών και του κορωνοϊού

Του π. Ηλία Μάκου

Πολλοί ήταν οι πιστοί, που προσήλθαν, τηρουμένων, βέβαια, των προληπτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, στο μυστήριο του Ευχελαίου, τη Μ. Τετάρτη, στους Ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας.

Από τα Τίρανα έως το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα και από το Δυρράχιο έως την Κορυτσά και το Πόγδαρετς, οι Ορθόδοξοι προσήλθαν στην Εκκλησία για να χριστούν με το λαδάκι του Ευχελαίου, ως φάρμακο κατά των ασθενειών, ψυχικών και σωματικών, και της πανδημίας.

Η ευχή-προσευχή όλων ήταν να τους θεραπεύει ο Θεός από τις ασθένειες και από κάθε κακό και από κάθε πειρασμό. 

Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε ισχυροί, αήττητοι, ότι τίποτε δεν είναι σε θέση να μας ματακινήσει ούτε χιλιοστό. 

Και έρχονται οι ασθένειες, οι πειρασμοί, το κακό, για να μας κάνουν να καταλάβουμε την ισχυρότατη ροπή μας προς την αδυναμία, την ψυχοσωματική αδυναμία. 

Είναι καταστάλαγμα της ανθρώπινης πείρας, ότι οι άνθρωποι, και οι φαινομενικά ισχυροί, είμαστε αδύνατοι και ευκολονίκητοι.

Και λοιπόν; Θα πέσουμε αμαχητί οι Χριστιανοί, θα συντριβούμε; Όχι. Οι Χριστιανοί από τις δοκιμασίες, και τις πιο οδυνηρές, θα βγούμε ισχυρότεροι και λαμπρότεροι, εάν φερθούμε ως Χριστιανοί. 

Δηλαδή πρέπει να μη μένουμε ποτέ μόνοι με τη δική μας δύναμη, που σε τελευταία ανάλυση είναι ανίσχυρη. 

Οφείλουμε οι Χριστιανοί να εφοδιαζόμαστε διαρκώς με την ακατανίκητη βοήθεια και χάρη του Θεού μας, όπως συμβαίνει με το Ευχέλαιο. 

Μέσω και του Ευχελαίου πλησιάζουμε τον Κύριο και λαμβάνουμε τη συγχώρηση των αμαρτιών μας, την προστασία μας, αλλά και τις δωρεές Του, που μας χρησιμεύουν την στην κατάλληλη περίσταση κατά την κρίσιμη ώρα.