Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία της Αλβανίας

Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία της Αλβανίας

Του π. Ηλία Μάκου

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών εορτάστηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, όπου οι τρεις κορυφαίες μορφές και προστάτες των γραμμάτων, Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Βασίλειος ο Μέγας, είναι πρότυπα αρετής, ειδικά για τους νέους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από την πρώτη στιγμή ήταν η εκπαίδευση των νέων της Αλβανίας όχι μόνο σε επίπεδο απόκτησης γνώσεων, ώστε να αποκτήσουν επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά και όσον αφορά στην καλλιέργεια προσωπικότητας και ήθους, ώστε να γίνουν χρήσιμοι και διαλεχτοί άνθρωποι στην κοινωνία.

Ο Μακαριώτατος την ημέρα αυτή βρέθηκε προσευχόμενος στο Ιερό Βήμα του ναού του Ευαγγελισμού των Τιράνων, όπου ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, πλαισιούμενος από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Αλλά και στις άλλες Μητροπόλεις, Ελμπασάν, όπου ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος χοροστάτησε στο ναό του Αγίου Αθανασίου, Φίερι, Κορυτσάς, Μπερατίου και Αργυροκάστρου, τιμήθηκε η εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Είναι ιδιαίτερη η φροντίδα του κ. Αναστασίου για τη μόρφωση των νέων, κάτι, που το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά με πολλούς τρόπους.

Γι’ αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας λειτουργεί εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, εννιάχρονα σχολεία, λύκεια, κολλέγια, ακόμη και Πανεπιστήμιο.

Αυτά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ξεχωρίζουν και για τις υποδομές του και για την ποιότητα των σπουδών τους.

Τα παιδιά στην Αλβανία έχουν συμπαραστάτη στο δύσκολο μα τόσο όμορφο αγώνα για να κατακτήσουν τη σοφία.

Τον Μακαριώτατο, που τα υπεραγαπά και τα στηρίζει ποικιλότροπα και ο οποίος εργάζεται να ανοιχθεί το παράθυρο της παιδείας, για να μπορούν από αυτό να κοιτάνε διαφορετικά τον κόσμο, να ατενίζουν καινούργιους ορίζοντες και να προσφέρουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και για τους συνανθρώπους τους.

Εκτός από αυτό, όμως, βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους, αγωνιώντας για τη σωτηρία και της δικής τους ψυχής, μεταδίδοντας, εφόσον τα παιδιά το θέλουν, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανθρωπιά, μ’ ένα λόγο όσα έζησε, φανέρωσε και δίδαξε ο Χριστός.

Δεν είναι αρκετές οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για την κατάκτηση της ζωής και των υψηλών κορυφών της, όπως τις έδειξαν αυτές τις κορυφές οι Τρεις ιεράρχες.

Για ένα αύριο με περισσότερο φως και λιγότερα αδιέξοδα, για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα, χρειάζονται ιδανικά και αξίες. Ο κόσμος δεν μπορεί να γεμίσει τις καρδιές των νέων ανθρώπων με ό,τι αυτές λαχταρούν.

Η πίστη είναι ο γνησιότερος χώρος της ελπίδας, της φιλίας, της κοινωνικότητας, της ανόδου, της προκοπής των νέων.

Αυτό, που κατά βάθος έχουν ανάγκη και αναζητούν σήμερα τα παιδιά, μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα, που μεγαλώνουν, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ξεθωριασμένο και γεμάτο από παγίδες και κινδύνους, είναι ο Θεός.

Καλά είναι τα γράμματα ή η εκμάθηση επικερδών τεχνών, όμως πραγματική μόρφωση είναι το ήθος. Ο άνθρωπος πρέπει να αποκτήσει την παιδεία του Θεού, για να είναι άρτιος.

Τρεις Ιεράρχες εικόνα Αλβανία

εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία της Αλβανίας

Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία της Αλβανίας

Τριών Ιεραρχών Εκκλησία Αλβανίας

Τρεις Ιεράρχες Αλβανία