Λιτά εορτάστηκε η 14η επέτειος ενθρόνισης του Αργυροκάστου Δημητρίου

Την ημέρα της εορτής της σύναξης των τοπικών αγίων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, 26 Νοεμβρίου 2020,  εορτάστηκε λιτά, με όρθρο και θεία λειτουργία, στο ναό της Ανάστασης, και η 14η επέτειος από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, ενώ οι ψυχές όλων ήταν στραμμένες στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και ανέπεμψαν ικεσίες για τη γρήγορη επάνοδό του. 

Πιστοί και κυρίως νέοι, τηρώντας τα προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, του ευχήθηκαν, του επέδωσαν ανθοδέσμες με λουλούδια, ενώ οι μαθητές του 9χρονου σχολείου "Πνοή Αγάπης" Αργυροκάστρου, του χάρισαν μια κορνιζαρισμένη αναμνηστική φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση μαζί του. 

Να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος καθιέρωσε από τον πρώτο καιρό της ποιμαντορίας του την εορτή της σύναξης των Αγίων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Ήταν 26 Νοεμβρίου του 2006, όταν ενθρονίστηκε, και η Μητρόπολη Αργυροκάστρου απέκτησε τον πρώτο Μητροπολίτη στη μετακομμουνιστκή εποχή.

Είχε προηγηθεί στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους η εκλογή του και η χειροτονία του στον παλαιό καθολικό ναό των Τιράνων Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Από το 1991 έως και το 2006 παρέμενε τοποτηρητής της Μητρόπολης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενώ καθήκοντα πρωτοσυγκελεύοντος από το 1993  ασκούσε ο τότε αρχιμανδρίτης Δημήτριος, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόσωπος στο Σιναΐτικο Μετόχι στα Ιωάννινα.

Από την πρώτη στιγμή, το 1991,που ο Μακαριώτατος, ως Πατριαρχικός Έξαρχος αρχικά, ξεκίνησε το μεγάλο ποιμαντικό και πνευματικό ταξίδι του στην Αλβανία, ο Δημήτριος, που συνδεόταν μαζί του από τους χριστιανικούς κύκλους, βρέθηκε δίπλα του.

Πηγαινοερχόταν ακούραστα μεταξύ Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, προσπαθώντας να βοηθήσει όσο μπορούσε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ειδικά σε μια Μητρόπολη ιστορική, αλλά με μεγάλο Ορθόδοξο ποίμνιο, ακολουθώντας τη γραμμή αγάπης, που ο Προκαθήμενος είχε χαράξει.

Όλο αυτό το διάστημα των 15 χρόνων μέχρι την επισκοποίησή του, πάντα με το χαμόγελο στο πρόσωπο και με την προσευχή στα χείλη, δίπλα σε όσους τον είχαν ανάγκη,  εισήλθε αβίαστα στις καρδιές των ανθρώπων.

Το ιεραποστολικό  έργο του αναγνωρίστηκε και εκλέχτηκε Επίσκοπος της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, ενώ στην ενθρόνισή του ζωηρά ήταν τα επιφωνήματα "άξιος" από τους πιστούς.    

Αγγίζει το ποίμνιό του του με το απαλό βλέμμα του,   αλλά και γιατί ό,τι λέει και ό,τι κάνει βγαίνει από μέσα του. 

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος όλα τα χρόνια της παρουσίας του στο Αργυρόκαστρο, βάζει αγάπη και βρίσκει  αγάπη.

Μοιράζει, αλλά και απολαμβάνει πνευματικές χαρές.