Τις ακολουθίες της μνήμης και ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Δονάτου εξέδωσε η Μητρόπολη Παραμυθιάς

Τις ασματικές ακολουθίες της μνήμης και της ανακομιδής των λειψάνων του αγίου Δονάτου του θαυματουργού, Επισκόπου Ευροίας, εξέδωσε σ' ενιαίο τόμο η Μητρόπολη Παραμυθιάς, με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. 

Η πανηγυρική ακολουθία  της μνήμης του αγίου Δονάτου, που εορτάζεται στις 30 Απριλίου, συνετέθη από τον Γεράσιμο Μοναχό Μικραγιαννανίτη, ενώ η πανηγυρική ακολουθία της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του, που εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου, συνετέθη από τον αναγνώστη Κυριάκο Πανούση.

Η ακολουθία της μνήμης του αγίου Δονάτου προϋπήρχε, μάλιστα η πρώτη έκδοσή της χρονολογείται το 1690 στη Βενετία, ενώ αυτή, που χρησιμοποιείται σήμερα, εκδόθηκε το 1962. 

Η ακολουθία της ανακομιδής των ιερών λειψάνων (πρόκειται για δύο αποτμήματα του χεριού του αγίου, που με επίμονες ενέργειες του Μητροπολίτου κ. Τίτου παραχωρήθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 2000),  τυπώθηκε για πρώτη φορά το 2020, με τη φροντίδα και το ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει στον πρόλογό του ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος, του προϊσταμένου του μητροπολιτκού ναού αγίου Δονάτου Παραμυθιάς και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτοπρεσβύτερου π. Βελισσαρίου Σάντα. 

Η πολύ επιμελημένη έκδοση περιλαμβάνει ακόμη το βίο του αγίου Δονάτου, το ιστορικό της καθιέρωσης του εορτασμού της μνήμης του ως πολιούχου Θεσπρωτίας το 1961 με ενέργειες του τότε Μητροπολίτου Παραμυθίας αείμνηστου κυρού Τίτου Ματαθαιάκη, τα περί της σύνθεσης της ακολουθίας της μνήμης του, αλλά και φωτογραφικό υλικό.

Αυτή η άρτια δομημένη έκδοση δίνει τη δυνατότητα στους Ορθόδοξους να αντιληφθούμε, μέσα από την υμνολογία, τους θησαυρούς πίστης, που μας κληροδότησε ο άγιος Δονάτος, και να τους ζήσουμε και να τους αισθανθούμε βαθιά. 

Να τους ζήσουμε και να τους αισθανθούμε ως μια μοναδική αφορμή, που μας παρακινεί στην πιο μεγάλη, στην πιο ιερή αλλαγή: Τη μετάνοια. 

Η ριζική αναθεώρηση της ζωής και της σκέψης, η μεταμόρφωση της καρδιάς, η λαχτάρα του καθαρμού και του εξαγνισμού αποτελούν τα κεντρικά στοιχεία του θαυματουργικού βίου του αγίου Δονάτου, Επισκόπου Ευροίας. 

Διαχρονικά μας διδάσκει ο άγιος Δονάτος ότι η ψυχή μας πέρα από τους "άρτους" της καθημερινότητας αναζητά τον "Άρτον της ζωής", που αν δεν τον βρει κινδυνεύει από νεύρωση και νέκρωση. 

Και ακόμη ότι πρέπει να πυρπολούμαστε από τη δύναμη της πίστης, παραμερίζοντας κάθε σάπιο και ταπεινό, που μας κυκλώνει.

π. Ηλίας Μάκος