Στα ψηλά ο Μάριος Κάτσης...

Στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο πάνελ της Διεθνούς Εκθεσιακής Πλατφόρμας Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 4.0, παρευρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μάριος Κάτσης. 

Κατά την τοποθέτησή του ο Μ. Κάτσης υποστήριξε πως η περίοδος της πανδημίας έκανε ευρέως γνωστή στους πολίτες την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας. Όπως ανέφερε  « η διαμεσολάβηση της τεχνολογίας ήρθε για να μείνει και στο μέλλον» ενώ τόνισε πως «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς δεν θα χάσουμε το τρένο της 4η βιομηχανικής επανάστασης δεδομένης της χαμηλής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.»

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα λέγοντας «Η κυβέρνηση, έχει επικεντρωθεί στην ψηφιακή διακυβέρνηση, της σχέσης δηλαδή του πολίτη με το κράτος, κάνοντας μικρές και σωστές παρεμβάσεις που και εμείς στηρίξαμε. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ουσιαστική απλούστευση διαδικασιών, και πολλές φορές καταλήγει να ψηφιοποιεί τη γραφειοκρατία.» Στηλίτευσε την καθυστέρηση στην αξιοποίηση κονδυλίων λέγοντας «Κανένα νέο οριζόντιο ή τομεακό έργο δεν έχει προκηρυχτεί, ούτε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο, με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται ρευστότητας, που δεν μπορεί να καλυφθεί με τα 5εκ. απευθείας αναθέσεων που μοίρασε το διάστημα της πανδημίας».

Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας πως «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να μπει η χώρα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Καταρτίσαμε την  Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική που ξεπάγωσε κονδύλια άνω του 1 δις από την Ε.Ε που παρέμεναν δεσμευμένα, δημοπρατήσαμε ψηφιακά έργα που συνεχίζονται (ΣΗΔΕ, ΣΥΖΕΥΞΙΣ2, e-ΓΕΜH, ψηφιακός ΟΑΣΘ, VAR,  έξυπνη γεωργία ) και υποδομές στα δίκτυα νέας γενιάς. Ταυτόχρονα ανέδειξε την προσπάθεια που έγινε για την στροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια λέγοντας πως «στο growth strategy που καταρτίσαμε, στρέψαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στους κλάδους της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (Equifund, ΕΣΠΑ,ΕΛΙΔΕΚ)

Εν συνεχεία ανέδειξε 4 κρίσιμα ζητήματα που πρέπει η πολιτεία, τα κόμματα και οι παραγωγικοί φορείς να διαβουλευτούν και να διαμορφώσουν εθνική στρατηγική και αφορούν:

·         Πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα για την ψηφιακή οικονομία από το ταμείο ανάκαμψης COVID που αποφάσισε η Ε.Ε. δεδομένου ότι ο ορίζοντας υπερβαίνει το χρόνο ζωής της παρούσας κυβέρνησης;

·         Η ψηφιακή εποχή πρέπει να μην δημιουργήσει νέου τύπου ανισότητες αλλά να είναι συμπεριληπτική τονίζοντας την ανάγκη παροχής ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους.

·         Αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού νέων επιστημόνων με παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων με ταυτόχρονη υποχρέωση για βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο Πληροφορικής  ώστε να ανασχεθεί το brain drain

·         Aσφάλεια των δεδομένων, δημοσίων και προσωπικών ευαίσθητου χαρακτήρα που αποτελούν άϋλο κεφάλαιο ώστε να μην γίνουν βορρά στο φαινόμενο data mining των πολυεθνικών. 

Τέλος κατέθεσε την πρόταση η ΔΕΘ να μετασχηματιστεί και αυτή, με ψηφιακή έκθεση-περιήγηση αξιοποιώντας την τεxνολογία  VR-AR.