Υπάρχει ανθηρή κοινότητα Σουλιωτών ομογενών στην Αμερική, που νοιάζεται για το ιστορικό Σούλι

Υπάρχει ανθηρή κοινότητα Σουλιωτών ομογενών στην Αμερική, που νοιάζεται για το ιστορικό Σούλι.

Αν και τόσο μακριά, δεν ξεχνούν τον ιστορικό τόπο τους, την αγάπη τους τη μεταλαμβάνουν και στα παιδιά τους και έτσι οι δεσμοί τους με τις ρίζες τους δεν διακόπτονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Προκόπης Ζέρβας, απόγονος σουλιώτικης φάρας, μόνιμος κάτοικος του New Jersey της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., μέλος για 30 χρόνια των ΑΧΕΠΑ, ιδρυτικό μέλος του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ελληνικής Συμπαράστασης (Hellenic Relief Foundation), αντιπρόεδρος του Πανκερκυραϊκού Συλλόγου Αμερικής της Νέας Υόρκης, επίτιμο μέλος των Σουλιωτών - Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης-Δήμου Σουλίου και χορηγός της προτομής του Καπετάνιου Τζήμα Ζέρβα, που πρόσφατα τοποθετήθηκε στο Σούλι.

Σε ανοικτή επιστολή του προς την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Σουλίου, που δημοσιοποίησε το Σώμα Απόδοσης Τιμών Σουλιωτών, τονίζει μεταξύ άλλων ότι "όντας απόγονος σουλιώτικης φάρας και ως ένας εκπρόσωπος των Σουλιωτών ομογενών της Αμερικής, επιθυμώ διακαώς, να βοηθήσω παντοιοτρόπως την υπόθεση του Σουλίου, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου".

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει μια σειρά έργων-παρεμβάσεων στο Σούλι, για την υλοποίηση των οποίων είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν και οι ομογενείς της Αμερικής. 

Ειδικότερα μιλάει για την ανέγερση μνημείου του Σουλιώτη πολεμιστή, την ανάπλαση του σουλιώτικου, Κοιμητηρίου, την αναστήλωση ενός από τα σπίτια της φάρας των Ζερβαίων.