Με 3.100.000 ευρώ το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στην Ηγ/τσα θα μετατραπεί σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Ηγουμενίτσας είναι η μετατροπή του κτιρίου του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας στην Ηγουμενίτσα σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο. 

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 3.100.000 ευρώ από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης". 

Ένας μεγάλος χώρος με πολλές αίθουσες μπορεί να δώσει ώθηση στην πολιτιστική ανάπτυξη όχι μόνο της Ηγουμενίτσας, αλλά και ολόκληρης της Θεσπρωτίας. 

Παλαιότερα, επί πολλά χρόνια, λειτουργούσε ως μαθητικό οικοτροφείο, φιλοξενώντας χιλιάδες μαθητές στην πάροδο των χρόνων. 

H συνολική έκταση του δημοτικού ακινήτου, στο οποίο ανεγέρθηκε το τριώροφο κτιριακό συγκρότημα, ανέρχεται σε 6.972,66 μ2 .

Οι προβλεπόμενες εργασίες θα αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Στη διαμόρφωση του αμφιθεάτρου συμπεριλαμβανομένης και της σκηνής που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου συνολικής επιφάνειας 460 μ2.

  • Θα διαμορφωθεί χώρος επιφάνειας 70 μ2 στην ανατολική πλευρά του αμφιθεάτρου για την τοποθέτηση control room, καμπίνας μεταφραστών κ.λπ., καθώς και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων επιφάνειας 200 μ2.

  • Θα διαμορφωθούν οι υπόλοιποι υποστηρικτικοί της κύριας χρήσης χώροι του ισογείου (χώροι υποδοχής, φουαγιέ, lobby, γραφεία διοίκησης, WC, καμαρίνια και κλιμακοστάσιο) συνολικής επιφάνειας 385 μ2.

  • Θα διαμορφωθούν οι βοηθητικοί χώροι του υπογείου για τις Η/Μ εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 175 μ2.

  • Θα τοποθετηθεί εξωτερική θερμομόνωση (κέλυφος) στις εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου και αντικαθίσταται τα υφιστάμενα κουφώματα με κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες για λόγους ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

  • Θα γίνουν εργασίες υγρομόνωσης στα δώματα λόγω σημειακών εισροών όμβριων υδάτων και θα εφαρμοστεί αντιδιαβρωτική προστασία στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου και ο οποίος θα ενισχυθεί.

  •  Θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου και θα επιτευχθεί τόσο η πληρέστερη πρόσβαση στο κτίριο, αλλά ταυτόχρονα και η ύπαρξη μιας κεντροβαρικά τοποθετημένης μικρής πλατείας στη βόρεια είσοδο της πόλης.