"Τι σχέση έχουν τα γεγονότα του Εμφυλίου με την Επανάσταση του '21;"

Ανακοινώθηκε ότι το εξαίσιο μουσικό έργο "Ελένη" του Aυστραλού συνθέτη   Nestor Taylor, στηριγμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη για τη μητέρα του, που βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή κατά τον Εμφύλιο στο χωριό της Λιά, θα κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, 25 Μαρτίου 2021. 

Αναγνώστης επισημαίνει ότι "σαφώς και είναι σημαντικό το γεγονός και θα προβληθεί  η Θεσπρωτία παγκοσμίως, μέσα από ένα μουσικό έργο ενός διεθνούς φήμης συνθέτη, εμπνευσμένο από τη συγκλονισιτκή θυσία μιας μάνας για τα παιδιά της. Και σίγουρα   ο Θεσπρωτός Νίκος Γκατζογιάνης είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος για τη Θεσπρωτία, τον Ηπειρωτισμό και τον Ελληνισμό και το αποδεικνύει στην πράξη".  

Και προσθέτει: "Κάπου διάβασα, δεν ξέρω αν ισχύει,  ότι το έργο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Και αναρωτήθηκα αρχικά τι σχέση μπορεί να έχουν τα γεγονότα του Εμφυλίου στο χωριό  Λιας Θεσπρωτίας με την Επανάσταση του '21; 

Αλλά, σκέφτηκα ότι το έργο αποτελεί μια ωδή στην ελευθερία και στη θυσία, οπότε, ενδεχομένως  με αυτό το σκεπτικό να συμπεριλήφθηκε στον εορτασμό".