Ρίχνονται στην Ήπειρο εναέρια εμβόλια-δολώματα κατά της λύσσας

Ρίχνονται στην Ήπειρο εναέρια εμβόλια-δολώματα κατά της λύσσας κόκκινων αλεπούδων. 

Ο συγκεκριμένος ιός έκανε εδώ και μερικά χρόνια την επανεμφάνισή του, οπότε από το 2012 εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, οι οποίες αποτελούν το είδος-δεξαμενή του ιού στην άγρια φύση. 

Μπορεί ο σκύλος να θεωρείται το βασικό είδος που μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, οι περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αφορούσαν τις αλεπούδες.

Το συγκεκριμένο είδος στο οποίο η νόσος έχει πλέον εγκατασταθεί, λόγω των συνηθειών του (ζει παντού, προσεγγίζει αστικές περιοχές και τρώει αποφάγια και απορρίμματα), αποτελεί ταυτόχρονα το θύμα, αλλά και τη δεξαμενή της νόσου.  

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη σε πολλές περιοχές όπου υπάρχουν αλεπούδες. 

Επειδή τα δολώματα περιέχουν τον ιό, απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο εντός του εμβολίου, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια.

Όσον αφορά στη μετάδοση της νόσου σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ σε αστικό περιβάλλον, ο κύριος φορέας της λύσσας είναι ο σκύλος. Σπανιότατα μπορεί να μεταδοθεί και από τη γάτα. Στην ύπαιθρο, όμως, κίνδυνο για μετάδοση λύσσας αποτελεί η επαφή με άγρια ζώα που έχουν μολυνθεί με λύσσα, όπως είναι οι αλεπούδες και τα τσακάλια. Αν και εξαιρετικά σπάνια, είναι δυνατόν να προσβληθούν από λύσσα κτηνοτροφικά ζώα, όπως είναι τα βοοειδή, και να μολύνουν τους ανθρώπους.


Ο εμβολιασμός δεν γίνεται  σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα και λίμνες. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής. 

Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα).

Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει να πλένεται με άφθονο νερό και σαπούνι η περιοχή του δέρματος, που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. 

Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο) και θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. 

Εάν κάποιος σκύλος καταπιεί το δόλωμα  ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.