Ο σύλλογος "Οι Φίλοι του Σουλίου" μερίμνησε να στηθούν οι προτομές ηρώων του Σουλίου

Το 1974 και το 1980, αλλά και το 2008 και το 2020, ο δραστήριος σύλλογος "Οι Φίλοι του Σουλίου", υπό την εμπνευσμένη προεδρία τα πρώτα χρόνια του αείμνηστου πολυτάλαντου λογοτέχνη-ποιητή και ιστορικού ερευνητή Βασίλη Κραψίτη, μερίμνησε να στηθούν οι προτομές ηρώων του Σουλίου στον ιστορικό χώρο. 

Ο Πνευματικός Σύλλογος  "Οι Φίλοι του Σουλίου" ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και ενέργειες του αλησμόνητου Βασίλη Κραψίτη με βασικό σκοπό την ανάσταση της σουλιώτικης μνήμης ως έκφρασης της πιο υψηλής έννοιας της αρετής και της ελευθερίας. 

Και την ανάδειξη της ιστορικής και μαρτυρικής ακριτικής επαρχίας του Σουλίου, με τις εκατόμβες των θυσιών στην ιδέα της λευτεριάς και στο βωμό της ατομικής αξιοπρέπειας. 

Στο πλαίσιο αυτό, στο προαύλιο του φερόμενου ως σπιτιού των Τζαβελαίων ανεγέρθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 1974 με δαπάνες του Αλέξανδρου Ι.Καλούδη και με πρωτοβουλία και μέριμνα του πνευματικού συλλόγου οι «Φίλοι του Σουλίου», ανηγέρθηκαν οι προτομές του Λάμπρου Τζαβέλα και της Μόσχως Τζαβέλα.

Στη βάση της προτομής της Μόσχως ήταν γραμμένη και ξεθώριασε η φράση της: «Το παιδί μου είναι παιδί του Σουλιού και σαν γλυτώση το Σούλι, γλιτώνει και το παιδί μου και σαν χαθή το Σούλι, ας χαθή και το παιδί μου και εγώ η ίδια».

Στις 13 Οκτωβρίου 1974, με δαπάνες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και με πρωτοβουλία και μέριμνα του πνευματικού συλλόγου «οι Φίλοι του Σουλίου», ανεγέρθηκε η προτομή του Φώτου Λ. Τζαβέλα. Στη βάση της προτομής είναι χαραγμένο το κείμενο της επιστολής (4-12-1803) του Φώτου Τζαβέλα προς τον Αλή Πασά. 

Με δαπάνη του Πνευματικού Συλλόγου «οι Φίλοι του Σουλίου» ανεγέρθηκε στις 1 Αυγούστου 1980 η προτομή του καλόγερου Σαμουήλ.

Επίσης με δαπάνη του Πνευματικού Συλλόγου «οι Φίλοι του Σουλίου» ανεγέρθηκε το 2008 η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη.

Tέλος το 2020 με μέριμνα του Πνευματικού Συλλόγου "οι Φίλοι του Σουλίου" ανεγέρθηκε η προτομή του Τζήμα Ζέρβα.